Çarşı’nın Değerli Başkanı , Kapalı’nın biricik Başkanı Ayhan Güner’le röportaj…
Murat : Öncelikle kendinizi tanıtırmısınız ?
Ayhan G. : Ismim Ayhan ,Beşiktaş tribünlerinde Ankara’lı Ayhan diye bilinir.Ankaralı demelerinin sebebi çocukluğum.14,15 yaşlarına kadar Ankara’da geçti,ondan sonra evden kaçıp maçlara geldim,yirmi yıldır buralardayım,öyle Ankaralı olarak kaldı.1971 doğumluyum,yani 35 yaşındayım,yolun yarısına geldik,inşallah bundan sonraki hayatımızda Beşiktaşla yeşerir,Beşiktaşla bitiririz. Beşiktaşlıyım, ölümüne Beşiktaşlıyım.
Murat : Çarşı Başkanlığına getirilmen nasıl gelişti ?
Ayhan G. : Şimdi bizde Başkan maşkan yok aslında,bizde arkadaş gurubu var.Ne oluyor,dönem dönem birileri kovalıyor,kim kovalarsa o an tribündekiler ona Başkan diye hitap ediyor,bu bayrak yarışı gibidir.Ama illede bir liderlik, Başkanlık gibi birşey aranıyorsa, sarı arkadaşımız var sarı Murat,biz ona Başkan deriz hepimiz ona Başkan deriz,bir optiğimiz vardır yani,efsane Başkan deriz,optik Başkan,aslında bu arkadaşlar hak ediyor Başkanlığı,biz Beşiktaşın askeriyiz,yani ben Beşiktaşın askeriyim.Öyle Başkanlık sistemi ,sekreterlik sistemi ,reislik sistemi kabul etmem . Beşiktaşın askeriyim deyim yani.
Murat : Çarşı Belgium hakkında ne düşünüyorsun,ve tavsiyelerin nelerdir ?
Ayhan G. : Öncelikle bana çok pozitif enerji veriyor yani, heyecanlandırdı beni yani,ordan birileri çıkıp bizler gibi aynı Istanbulda koşturması, Beşiktaş mücadelesine baş koyması ,artık şimdi sınırları aştık,Belçikada sizler çıktınız gurur duyduk ,gururlanıyoruz.Artık Belçika’nında Beşiktaş’ın bir kalesi olduğundan şüphemiz yok. Inşallah sizlerde daha iyi büyüyeceksiniz daha iyi örgütleneceksiniz . Bunu 5 a 10 yıl sonra birdaha sorarsan aradaki farkı,yani nekadar yol katettiğinizi hep birlikte daha iyi görecegiz.
Murat : Eskiyle şimdiyi karşılastırdığında tribündeki fark nedir ?
Ayhan G. : Şimdi eski resimlere bakıyorum,40 a 50 yıl önceki resimlere ,kapalının resimlerine,bütün herkes takım elbiselerle gelmişler,maçlarını seyrediyorlar,çok düzenli bir görüntü var,ama son 20 a 30 yılda çok şey değişti. Birkere taraftar profili değişti,önceden futbol bir halk sporuydu,genelde halktan insanların takip ettiği bir spordu,ama günümüzde medyanın spora büyük el atması ve büyük rant oluşturması futbol seyircilerin profilinide değiştirdi,bugün varlık durumu iyi olan insanlar ,ama futbolun F’sini bilmeyen insanlarda artık futbol maçı seyredebiliyor yani,ama günümüzdeki seyirciye bakarsan Beşiktaş seyircisine, son 20 yıl içinde daha fanatik bir taraftar kitle arttı ,buda normal değişimler yani.Hersey Beşiktaş sevgisi çerçevesinde gelişen fanatikliktir yani Beşiktaşın menfaati doğrultusunda,hiç kimsenin şahsi menfaati doğrultusunda gelişen bir fanatiklik değildir.
Murat : Tribünde gençler çoğaldı,siz bir Başkan olarak bu gençleri nasıl yönlendiriyorsunuz,tribünde veya normal hayatta ?
Ayhan G. : Onlara herzaman şunu diyorum,öncelikle aileniz sonra eğitiminiz ondan sonra Beşiktaş,bu ikisini kaçırırlarsa Beşiktaşada faydaları olmaz. Onun için tribüne koşturmak ,tribüncülük zevkli birşey, eğlenceli birşey ama biranda kendini kaptırırsan bir 10 yıl,15 yıl sonra bir bakarsın ne okul kalmış ne aile kalmış dolayısı ile mutsuz insanlar olur ortaya. Bu ikisini yapsınlar,Beşiktaş herzaman var,ben yokken’de Beşiktaş vardı ,babam yokken’de Beşiktaş vardı,yarın birgün oğlum yok olacak Beşiktaş yine kalacak,yani Beşiktaş herşeyi bir anda yaşıyacağım bir anda bitireceğim diye birşey yok,zamana vurmak lazım.Tribündeki genç kardeşlerimede şöyle diyorum;Beşiktaşın kültürünü ,ahlakını,felsefesini iyi benimsesinler ve Beşiktaş duruşu vardır,bu duruşu iyi kavrasınlar, o duruşu heryerde göstersinler,bizim büyüklüğümüz bundan gelir yani.
Murat : Çarşı’da kaç üye var,veya Çarşı kaç kişidir ?
Ayhan G. : Çarşı 5 a 10 arkadaşla kuruldu,30 a 40 arkadaşla savaş mücadelesi verildi,ve günümüzde sizde biliyorsunuz ki her Beşiktaşlı taraftar kendini Çarşılı olarak görüyor,eğer böyleyse varız bi Onbeş Milyon kişi.
Murat : Nasıl organize oluyorsunuz, maç öncesi ?
Ayhan G. : Hepimiz Beşiktaşta oturduğumuz için ,Beşiktaşta yaşadığımız için,bütün Beşiktaş taraftarı Istanbuldaki , diğer şehirler ve ülkelerden herkes semte geliyorlar.Semte gelincede birebir , ikili ilişkiler dolayısı ile her insanla ,insanlar kaynaşıyor ,fikirleri alınıyor,düşünceleri alınıyor ,onların söylemek istedikleri değerlendiriliyor,güzel sonuçlar cıkıyor ortaya. Toplu halde oturuyoruz,maç saatinde toplu halde birlikte gidiyoruz. Hepsi aynı Beşiktaş ölçüsü, Beşiktaş sevgisi içinde tribünde hepbirlikte bağırıyoruz. Güzel yani,bir problemimiz yok.
Murat : Maç esnasında Çarşı Başkanı olarak tribünde nelere dikkat edersin ?
Ayhan G. : Öncelikle ,küçüklerin büyüklere olan saygısına ,büyüklerinde kücüklere olan sevgisine dikkat ediyoruz. Bizde abi kardeş ilişkisi çok önemli artı her gelen Beşiktaşlıya diğer gelen Beşiktaşlının saygı göstermesine dikkat ediyoruz.Aynı zamanda tribünün içindeki olumsuzluklara dikkat ediyoruz ,örneğin kimsenin malına veya canına birşey olmasın bunlara dikkat ediyoruz,herkesi kendimiz gibi göruyoruz her Beşiktaşlıyı.
Mustafa : Maçlardaki sloganları nasıl hazırlıyorsunuz ?
Ayhan G. : Şimdi maçtan maça biz toplanmıyoruz ,sizde biliyorsunuz ki haftanın hergünü biraradayız , konu konuyu açıyor ,muhabbet yapıyoruz ,günün o zamanın bir şarkısı hit olan bir şarkı , bir anda o şarkının mırıldanmasıyla biri ordan birşey söylüyor ,onun üstüne ordan birisi birşey söylüyor ,aaa… çok güzel oldu diyoruz , tekrar birdaha yapalım diyoruz , bir anda bakıyorsun bir beste ortaya cıkıyor,sonra bu beste deplasman yolunda milletin kulaklarına adapte oluyor ,Inönü’de bir,iki defa tekrarlıyoruz ,dolayısı ile yeni besteler yeni tezahüratlar böyle ortaya cıkıyor . Her bestenin hazırlanışında birkaç kişinin payı vardır , oda birlik ve beraberlik içinde hazırlanan olaydır.
Murat : Çarşı’nın yaptığı tezahüratlar futbolcuları negatif etkilediğini söylüyorlar, bu doğru mu sizce ?
Ayhan G. : Futbolcularda bizi negatif etkiliyor,sen bağırıyorsun,senin bağırman bir dünya rekoru kırmış,rekor kitaplarına girmişsin,senin futbolcu cıkıyor diyor ki; “taraftar baskısı var”.
Hiç birine katılmıyoruz ,onlarda Beşiktaş ruhu yok,Beşiktaş formasının ruhu yok. Şimdi Beşiktaş taraftarı formaya hastadır ,içindekine değildir, o formaya saygı duyarız , hem sen o formanın hakkını veremiyorsan , kusura bakma ,sen ağızınla kuş tutsan Beşiktaş taraftarı sana tepkisini gösterir. Ve sonuçta tepki gösterdigimiz insanların futbolunu beğeniyormusunuz ?
Gidenlere bakın ,hepsi Beşiktaş formasını taşıyamayan insanlar. Biz milyon dollarlara imza atan futbolculardan’da fazla birşey istemiyoruz, koşsunlar,formalarını ıslatsınlar,alın terlerini döksünler,aldıkları parada helal olsun.Taraftara laf atmakla bir topçu hiç biryere gelemez. Taraftara laf atanda Beşiktaş kulübünden içeri giremez .
Murat : Çağdaş Atan olayını kısaca anlatırmısın bize ?
Ayhan G. : Beşiktaş tribününden baktığın zaman ,Beşiktaş formasını taşıyamayacak bir futbolcu yapısına sahip, o formayı giyemez, Beşiktaş formasını bugünkü şekilde oynadığı oyunla temsil edemez yani. Daha iyi mücadele veren ,daha iyi başarılı insanların gelmesini istiyoruz biz . Şimdi Çağdaş gibileri olursa biz on yıl değil ,yirmi yıl daha şampiyon olamayız .O kendi bakış açısını gösteriyor ,ama taraftarın bakış açısıda budur. Iyi bir insan olabilir, düzgün bir insan olabilir, o ayrı şeydir .
Murat : Unutamadığın anını bizimle paylaşmak istermisin ?
Ayhan G. : Ali Sami Yen’de 2 – 0 yenikken , 3 – 2 maçı alıp şampiyon olduğumuz sezonu hiç unutamam. Birde Feyyaz’ın Beşiktaş’tan gönderilmesini hiç bir zaman unutamıyorum.
Murat : Beğendiğin araba hangisi ?
Ayhan G. : NE PARA , NE MANITA , NE DE ARABA , ÇOKTA UMURUMDAMI BU DÜNYA, DUYSUN ALEM BÖYLE AŞKI , BU ALEM’DE KRAL ÇARŞI !!!!!!!! (ALKIŞ… )
Murat : Sevdiğin yemek hangisi ?
Ayhan G. : Sevdiğim yemek peynir ,zeytin . Kahvaltımız bile siyah beyaz bizim, yanındada biraz domates olur o kadar . ( ALKIŞ… )
Murat : Anın çoktur , GS , FB veya herhangi bir olayla ilgili , bizimle birtanesini daha Paylaşırmısın ?
Ayhan G. : Şimdi anılarımız tabiki çok var bizim,hangisini anlatıyım.
Kadıköy’de 4 – 3 lük Fener maçı. Artı stad’a denizden bir vapur dolusu hareket etmemiz , Kadıköy meydanını esir almamız, stad’a gidene kadar her tarafı SIYAH – BEYAZ diye inletmemiz , bağırmamız , gövde gösterimiz , o gün maçın sonucu’da çok güzel oldu , o gün başından sonuna kadar bir tarih yazdık , buda iyi bir anıydı bizim için.
Murat : Çarşı Belgium’e ayırdığın vakit için çok teşekkür ediyorum , son olarak bizim aracılığımızla Çarşı Belgium Üyelerine söylemek istediğin birşey var mı ?
Ayhan G. : Ben şunu söylemek istiyorum , Çarşı Belgium’un oluşumunu başlatan arkadaşlara öncelikle çok teşekkür ediyorum , bu oluşumda bir araya gelen o insanlara çok teşekkür ediyorum. Çarşı Belgium Üyelerindende özelikle isteğim ,merkeziniz belli , internet siteniz belli , bütün üyelerin o internet sitesi adı altında birleşsinler , projelerini sizlerle beraber görüşsünler, sizlere destek olmalarını istiyoruz , Biz Istanbul’dan herzaman Çarşı Belgium’a destek olacağız .Beşiktaşı orda yaymanızı bekliyorum ,her çocuğu Beşiktaşlı yapın , çocukları kandırın ,atkıyla ,formayla ,şekerle Beşiktaşlı yapın. Özelikle Fenerli , Galatasaraylı’ların çocuklarını Beşiktaşlı yapın ,ağaç yaşiken eğilir. Bizim tek isteğimiz Beşiktaşı yaymanız.