Ana Sayfa arrow Forum
Table \'besiktasdb.jos_fb_whoisonline\' doesn\'t exist SQL=INSERT INTO jos_fb_whoisonline (`userid` , `time`, `what`, `task`, `do`, `func`,`link`, `userip`, `user`) \n VALUES (\'0\', \'1228236944\', \'Cvp:bir ba?kad?r be?ikta? tribünleri\',\'\',\'\',\'view\',\'http://www.besiktasim.com/index.php?option=com_fireboard&catid=4&func=view&id=23&limit=6&limitstart=0&Itemid=63\', \'38.103.63.62\', \'0\')
Beşiktaşım.com Forumları
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Cvp:bir ba?kad?r be?ikta? tribünleri (0 viewing) 
Besiktasimiz ile ilgili an?lar?n?z ilginc olaylar?n?z hat?ralar?n?z
Go to bottom Post Reply Favoured: 8
TOPIC: Cvp:bir ba?kad?r be?ikta? tribünleri
ibrahimozdincer (User)
Expert Boarder
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Be?ikta? Çar?? an?lar 7 Months, 4 Weeks ago Karma: -2  

selam arkada?lar buradaki an?lar?n bir k?sm? ya?ad???m bir k?sm?da çok sevdi?im ve sayd???m abilerimden real gercekci ?ekilde anlat?lacakt?r.80 li y?llarda bir BE??KTA? sempatizanl??? ba?lad?.Be?ikta? çok güçleniyordu.Onbe? senelik özlemde bitmi?,art?k moda Be?ikta? olmu?tu.Sahadaki tak?m dan söz etmeye bile gerek yok onlar efsaneydi.Tribünlerde ise zaten 78'den sonra ba?lam?? olan gücün ad?da iyice konmu? oluyordu ÇAR?I.Bu isim ?imdki gibi tüm Türkiye'de bilinmiyordu fakat istanbul stadlar? ÇAR?I ismini ezberine alm??t?.16.11.1991 yer kad?köy ligin 10.haftas? BE??KTA?IN NAMA?LUP ?AMP?YON OLDU?U SEZONUN ?LK FENER MAÇIYDI.ÇAR?ININ ?K? MOTORLA ?SKELEYE YAKLA?IRKEN DEN?ZDE AÇTI?I BE??KTA? BAYRA?INI UNTAMAM.Kar??lad?k onlar? iskelede ve alt?yoldan stada bir ini?imiz var ayak sesleri hala kula??mda stad?n ordaki köprüde duruldu.Fenerbahçeliler numaral? tribünün arkas?nda içki içiyorlard?.?nan?rm?s?n? hayat?mda ilk defa bele? biram? içtim ve fenerbahçeliler sayesinde iyiki biraya al??t?m ya rak? içseydim belkide meftayd?k en sahtesinden.Nas?l kaç?yorlar arkada lunapark vard? oraya kadar kovalad?k.?nsan kendi sahas?nda kaçarm? ay?p be fener.Sonra ÇAR?I GEL?YOR ÇAR?I diye tribünler nas?l ba??r?yor.Yarabbim ne gündü o.?ifo mehmet'im 2.golü at?yor.semih çizgidenmi ç?kard? muhabbeti hakem veriyor golü.Maç 2-2 bitiyor.Art?k kad?köy sokaklar? bizim iskeleye kadar aykut varm??-r?dvan varm?? bestesiyle iniyoruz.Herkez aval aval ÇAR?Iya bak?yor.Sadece böyle bir taraftar toplulu?u olurmu diye bak?yorlar.Öyle bir gururla dola??yoruzki okula bile gittimi art?k jiletle kolumuza çar?? yaz?yoruz o zaman nerde böyle atk?lar.Bizim çar?? oldu?umuzu bilsinler diye.Her in?aat duvar?na ya?l? boya ile yaz?yoruz a?k?m?z? nerde ?imdiki spreyler.deplasmanlarda mesela kocaeli-bursa bizim taraftarlar çar?? geliyor diye ba??r?yor tabii onlar ne yaps?n ç?k?yor çar??n?n kar??s?na dinlermi sizi çar?? eziyor geçiyor evlerinde ee ?imdi bursa-kocaeli dü?man bize neden dü?mans?n karde?im yalovada yolumuzu kestin bizde hesab? kestik kendi ka??nan a?lamaz i?in ilginç taraf?da kocaeli ve bursan?n %60-65 i ?imdi BE??KTA?LI.1993DE üniversiteye gittim.arkada?lar?ma ÇAR?Iy? anlat?yorum.Böyle bir topluluk olurmu diyorlard?.Böylesine kim kimi sever.Can?ndan kim vazgeçer.Yak?nda herkez tan?yacak onlar? dedim ve ç?kt? art?k ÇAR?I bir marka ÇAR?I art?k 50-60 ki?i deil ÇAR?I art?k bir ordu.Bile?i dünyan?n hiç bir yerinde bükülmeyecek ?ANLI BE??KTA? ORDUSU.HER TÜRLÜ TES?SATIDA BULUNMAKTA.BASINA KAR?I FORZASIYLA.ALAYINA KAR?I BÜYÜK ORDUSUYLA BU ALEMDE TEK KRAL ARTIK ÇAR?I..SEVG?LER KARDE?LER?ME
[img size=150][/img]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 / 13
kapat

Yaklasik 20 sene once derbi maclarda stadin ikiye bolundugu, kapismanin bol oldugu zamanlarda kendi semtlerindeki kapali tribunu kaptirmak istemeyen bir grup harbi Besiktasli gencin orgutlenip kurdugu topluluktur. bu topluluk daha sonra buyuyup carsi adini almis ve pek cok kapismadan galip cikarak derbi maclarda kapaliya tek basina hakim olmuslardir. kapitalistlerin istahini kabartan gunumuz futbolunda fener seyircisinin hazmettigi gibi kale arkasina atilmayi hazmedememis ve ugruna zamaninda kafa goz yardiklari kapali tribunu tekrar geri almislardir. zira kapali onemlidir cunku kale arkasinda 20000 tane eleman kicini yirtip bagirsa kapalidan 5000 kisinin cikardigi ses her zaman macta daha etkili olur. gs'nin bir kac sene once italyada'ki ultras tribununden yuruttukleri adla kapalida yuvalanan taraftarciklari saymazsak, dunyada olusumu kapali tribunde olan ve bu yuzden de korkutucu olan belki de tek gruptur.

"çar?i kapal?n?n ortas?nda s?ralanan bir gurup de?ildir. çar?i bir ruhtur. çar?i, new yorkda metro trenine yaz?lm?? siyah beyaz bir grafitidir, prag'da duvara yaz?lm?? bir yaz?d?r, erzincan'da bir da??n yamac?na yaz?lm?? sevgidir, adana'da bir rengi bozuk derne?inin duvarlar?na boyanm?? siyah'la beyazd?r, galatasaray lisesi duvar?na yaz?lm?? "çar?i ulan" i?aretidir. bir tiyatro sahnesinde hiç bir dekora uymadan s?rt?nda ta??nan kutsal be?ikta? formas?ndad?r çar?i. zonguldak'ta maden göçü?ünden ç?kar?ld???nda ilk nefesle sorulan "maç kaç kaç?" sorusundad?r
çar?i. hakeme k?zd???nda "satanist hakem" diye ba??r?p gündemi takip edenlerdir. atatürke dil uzatan dönemin milletvekili hasan mezarc?'ya "hasan mezarc?'ya kafam girsin" diyen tezahürat?yla cumhuriyet'in kemalist çizgisindeki duru?unun ödünsüz sesidir. ezik civcivler'in yalakal?klar?na "tek adam, atam" yada "bir pankartta
verhaugene aç avrupa ?ampiyonu ol fener" diyen zekad?r. be?ikta? a?k?n?
pankartlarda "ba?ka boyutlar?n tanr?s?" diye ifade eden kalpdir. ceza's? gere?i bo? kalm?? tribünlere "ruhumuz yeter" yazan yüreklerdir. ka??nan? tesislerinde ziyaret eden yada ellerine verdikleri "cobarde gallina ortega (korkak tavuk ortega)" pankart?yla maymun edenlerdir. "erkek adam renkli tak?m tutmaz" deyip alemi dut yemi? bülbüle çevirenlerdir. "i??klar söndü?ü zaman tüm fenerliler güzeldir" pankart?yla herkesi güldürenlerdir. "bizim taraftar?m?z daha fazla" diye böbürlenenlere "en fazla sinek'de bokun üzerinde olur" cevab?n? yap??t?ranlard?r. futbolcusuna k?zd???nda "a?k?m?z renklere sizlere de?il" diyen renk a?k?d?r. 2 km bayrak yap?p dünya rekoru k?ran sevgidir, o bayra??n en arkas?nda hiç b?rakmadan duran 72 ya??ndaki teyzedir. dünkü bükre? maç?nda televizyonlar?n gösterdi?i, o so?ukta, ayakta boynunda siyah beyaz ka?koluyla titreyerek karakartallarini seyreden nine'dir. tribünde bir doktordur, i?çidir, i? adam?d?r, okuma yazma bilmeyen bir sokak çocu?udur, profesördür. omuz omuza z?play?p "be?ikta??m benim biricik sevgilim" diye gözünde ya? g?rtla??n? y?rtan solcusudur, sa?c?s?d?r, ateistidir, hac?s?d?r, müslüman?d?r, ermenisidir, yahudisidir, h?ristiyan?d?r. irak i?galinden önce sava?a kar?? duran yurtseverlerin yan?ndaki ruhtur. mitinglerde "be?ikta?liyiz, sava?a kar?iyiz" tezahüratlar?nda, tribün'de "sava?a hayir", "amerikan ?ahinlerine kar?? karakartallar" pankartlar?yla tepkisini koyand?r. bir f16 burnuna yap?lm?? kartald?r. çar?in?n "a" s?n? anar?inin "a"s?yla yazan güce tapmayan isyankarl?kt?r. "siyah beyaz ölüm ya?am" diyen felsefedir. holiganl???
kahpelik, delikanl?l???da hayat felsefesi olarak benimseyenlerdir. sevinmek için sevmeyendir, inad?na inançla ba?l? oland?r. naz?m hikmet'in "aslolan hayattir" ?na tribünlerin hac? babas?yla "hayatta be?ikta?" diye ölümsüzle?tirenlerdir. "çar?i, Mustafa Kemal hariç herkese, hatta kendine de kar?i" diyen ayk?r?l?kt?r. tribüne boydan boya "ölüm ne zaman ve nereden gelirse gelsin; mezar?ma siyah beyaz güller at?lacaksa, mezar ta??ma be?ikta? yaz?lacaksa, böyle ölüm ho? gelsin sefa gelsin..." yazan ölümsüz sevgidir. çar?i ruhu be?ikta?inin uslanmaz asi ruhudur, Be?ikta?ini taparcas?na seven ç?lg?n a????d?r.
(alen markaryan, 14.01.2006
Dün ö?leden sonrayd?, Kabata? arad? yoldayd?m Manisa civar?nda, ?zmir'e çocuklar?m? b?rakt???m yazl??a do?ru yol al?yordum. Önce ne dedi?ini anlayamad?m, daha do?rusu anlamak istemedi be?nim, kulaklar?m. Biraz daha gittim, sesi geldi kula??ma, "Batur abi" deyi?i geldi kafam?n içinde o ses, biraz daha yol ald?m, arabada aç?k radyonun sesi Be?ikta? deyince alg?lar?m kar??t?, birden herzaman ki halim galip gelmi? ne diyor diye duymaya çabal?yordum, "Ertu?rul ?unu forvete koyarsa, yönetim ve ba?kan hocaya sahip ç?karsa" vs vs dinledim dinledim, neden dinledi?imi anamadan dinledim, sonra birden dedim ki kendi kendime sebebin oldu bu tak?m senin, sebebin oldu.....

Sonra Hakan'? arad?m, do?ruymu?. A?lamakl? idi sesi, çok üzgündü, ne konu?sak bo?tu, ne konu?sak bo?. Sonra Cem'i arad?m, morga gidiyorlard?, bende Manisa da?lar?n? t?rman?yor, bo? bak??larla bir bir arabalar?, kamyonlar? solluyordum.

Radyo hala Be?ikta?'tan bahsediyordu. Ölenleri bir bir geçirmeye ba?lad?m akl?mdan. Hey gidi hey. Gazi Abi'yimi, yoksa Alaka ?smail'i mi, Kokoyu mu, Kriti?i mi, Pehlivan? m?, Ayhan'? m? ne kadar çok kayb?m?z varm?? allah?m say say bitmiyordu, radyo hala Be?ikta?'tan bahsediyordu.

?ki gündür kendimde de?ilim, can?m çok s?kk?n. Herkesler bir?eyler yazacakt?r mutlaka, illede yazmak için yazmamal?y?m, onu genç nesillere iyi anlatmal?y?m, di?erlerine o de?erleri veremedik, anlatamad?k, geride kalanlar?n hatalar?d?r bence bunlar. En az?ndan ?imdi ba?lamal?y?z, yazmal? hat?rlamal?, yad etmeliyiz.

Bu çocuk bu tak?m a?k?na evden kaç?p maçlara gelir, bizim sabahlama dönemlerimizin ba?lar?nda gece yar?lar? annesi, sabahlad???m?z mekanlara gelir Mehmedini arar, yalvar?rd?, "o?lumu verin" diye. Ona çok k?z?p çok kula??n? çekip annesine verdi?imiz geceler de olmu?tur, ama 1 saat sonra yine kaçar evden gelirdi. Deplasmanlar dersen ha keza ayn?yd?. Bu sevda onda orta okulda ba?lam??t?. Yumurtac? Ahmet'ten yada Bekir abilerle kald?rd???m?z otobüslere kaçak biner, abilerden dayak yememek için arka be?liye saklan?rd?. Onun Be?ikta?taki jenerasyonu henüz daha bu kadar aktif de?illerdi. O gruptan ilk gelenlerden di. Bu a?k?n? bütün semtin gençli?ine a??lamaya çabalad? ve bu sava??n? kazand? da.

O y?llarda gözünde ?i?e dibi gözlükleri ile gelir, tam bir Hüdaverdi benzetmesi bir tip ile kar??m?zda dururdu. Haliyla hepimiz ona "optik" demeye ba?lad?k. Lise y?llar?nda birden serpildi, boyland?, sizlerin gördü?ü halden öncesinde hem boyuna hemde enine geli?mi?ti. Bir sabahlama da bakt?k ki Optik ba?? çekiyor, "olum dedik sen ne olmu?sun böyle". Derken semti iyice örgütlemi?ti. Art?k çok daha kalabal?k geliyorlad? hem maçlara, hem deplasmanlara, hemde sabahlamalara. Sonralar? bu grubun ad? Çar?? olmu?tur.

Sebebi oldu Be?ikta?. Evet sebebi. Çok iyi okuyan bir çocuktu ve çok da zekiydi. Menfaat çarklar?n?n içinde en çileke?i ve en temizi olarak hep o kald?. Bu Be?ikta? olmasayd?, belki de ?imdi bir Doçent, yada Prof olmu?tu. Yada çok iyi bir mesle?i vard? ve kariyer sahibi biriydi. Ama o hep Be?ikta??n? seçti. Derslerinden oldu, geli?iminden oldu, yine de bu haliyle Üniversiteyi kazand?. Daha sonra Edebiyat Hocas? olarak görevini yapmaya çabalad?, ama yine Be?ikta? a??r bas?yordu, görevini aksat?p maçlara gelmeye devam etti. Hatta yetmedi, okulunun çocuklar?n? örgütleyip, ?stanbula maça getirmeye ba?lam??t?. Çok nasihat vermeye çal??t?k, ama Be?ikta? onun evinin de, i?inind e, a??n?n da çok önüne geçmi?ti..

Radyo hala Be?ikta?tan bahsediyordu ve ben tüm bunlar? dü?ünürken ?zmiri de çoktaan geçmi?tim. Arabam? sa?a çektim, indim arabadan, gelen giden birkaç telefonla daha konu?tum, radyoyu h?rsla kapatt?m, hala v?d? v?d?, bizmi so?umu?tuk Be?ikta?tan, yoksa, Be?ikta?m? bizi yormu? tüketmi?ti bilmiyorum. Sebebi oldun dedim bu çocu?un hayat?n? da sen ald?n dedim. Üstümde daha 7 saat öncesi Karta? Yuvas?ndan yeni ald???m bir t-shirt vard?. Bakt?m kendime, çevredeki bo? tarlalara bakt?m, bir fatiha okudum, can?m karde?ime ne yapabilirdim ki 500 km öteden elimden ne gelirdi ki, ama hiç de?ilse, onu yadetmeli ve onu tan?tmal?yd?m.

Bu kadarla da kalmamal?, bu yiten de?erlerin hepsine bir özel, bir güzel çal??ma yapmal?y?z.

Ben BJK YK dan bir?ey rica ediyorum. Böylesi tribüne çok emek vermi?, tribünlere mal olmu? de?erlerimizi, stad?m?z?n duvarlar?ndaki tu?lalara foto?raf foto?raf, isim isim çakal?m, bu icraat için biz gönüllüyüz, masraf? da neyse kar??lar?z, biz ne Hac? Babalar?, ne Koko lar?, ne sar? Süleymanlar?, ne Gazi Abileri, ne ?smailleri, Pehlivanlar? nede Optikleri unutmak istemiyoruz. Onlar? bu stad?n duvarlar?nda ya?atmak, onlar?n ruhlar?na huzur verecektir buna inan?n.

Bunu tezen yapal?m, Be?ikta? taraftar? ile büyüktür...... Bunu asla unutmayal?m.

Bir Optik daha gelirmi bilemem, ama çok kah?r çekti, çookkk. Ne ?stanbula maça gelenin derdi bitti, ne deplasmanda ba?? yar?lan?n, ne aç kalan?n, ne i?siz kalan?n, ama bu çocuk hep oradayd?......

Ve hiç kendini bozmad?. Hiçbir talebi olmad?. Hep verdi, hep verdi. En son can?n? da.........

Daha ötesi varm? ?.

Sebebi onu unutmamal?d?r. T?pk? eskiler gibi, bu vefa dünyada örne?i olmayan bir kulübe nasip olmal?d?r. Dünyan?n en büyük kulübüne Be?ikta?a nasip olmal?d?r. 55.000 lik stadlar önemli de?ildir. Ruh önemlidir.
O ruha sahip ç?kacak tek kulüp de Be?ikta?t?r. Bir tu?lac?k hepsi bu........

Report to moderator   Logged Logged  

Last Edit: 2008/05/07 11:41 By ibrahimozdincer.
  The administrator has disabled public write access.
ibrahimozdincer (User)
Expert Boarder
graph
Cvp:bir ba?kad?r be?ikta? tribünleri 7 Months, 4 Weeks ago Karma: -2  
[img size=150][/img]
1997 KADIKÖY-?BRAH?M ÖZD?NÇER
Alpay?n fenere geçti?i sezon kad?köydeki fener maç?na girmeden önce fenerin numaral?s?n?n arkas?ndaki büfede fenerlilerin aras?nda çömelmi? demleniyoruz.Fenerliler her zamanki gibi çar?? üsttenmi gelecek yoksa derenin üstündeki köprüdenmi gelir sa?lamm?y?z kaçmak yok hesaplar?nda.a??r? bir kalabal?k var ve be?ikta? otobüsü geliyor ?i?eleri futbolcular?n bulundu?u otobüse at?yorlar.biz yerimizde kalkmadan içkimizi devam diyoruz.tabiiki enayide deiliz o kadar atk?m?z zulada.ve ba?r?? oluyor ÇAR?I geliyor diye.en önden biz ko?uyoruz ama nerde çar??n?n yan?na girecen kald?k eziklerin yan?nda ÇAR?I bizide koval?yor arada be?ikta? atk?s?n? ç?kartana kadar lunaparkta soluklan?yoruz.ara bir yere giriyoruz iki tane fenerlide orada "KEL?ME ED?TLENM??T?R"ocuklar? fena sald?rd? diyorlar.öylemi senmisin küfür eden ara sokak o ki?iyi bünyesine al?yor.fenerliler bunlar Be?ikta?l? diye ba?l?yorlar bizi kovalamaya bak?yoruz kaç?? yok ba?l?yoruz vuru?maya.o s?rada boya h?rpalansakta oradan y?rt?yoruz.stada geldi?imizde ne görelim sadece siyah ve beyaz var.ve çar?? kap?larda adam ar?yor fenerli varm? hesab? nerde.hepsi girmi? maça kaç?yor ya maç.alpay ?erefsizi o maçta bize el kol hareketi yapm??t?.kaybettik maç? ama her zamanki gibi starejide yine göt ettik ÇAYBAHCES?N?...

1994-ANKARA ?BRAH?M ÖZD?NÇER
ANKARADA MAÇTAYIZ.GENÇLERB?RL??? MAÇI MAÇTAN ÖNCE Ç?NÇ?N?N SALDIRISI OLDU.SENE 1994 BOYA OLAY OLDU.MAÇI FEYYAZIN GOLÜYLE ALDIK 1-0.TR?BÜNDE ÇOK KOM?K B?R OLAY OLDU.?SM?N? HATIRLAMIYORUM AMA OPT?K BA?KANIN YANINDA GENELDE DOLA?IRDI AB?M?Z.ONLARIN YANINDAYIZ ANKARALI B?R BE??KTA?LI BA?LADI.BEN HER HAFTA ?NÖNÜYE BURDAN G?DER?M FENERL?LER BENDEN ÇEK?N?R ?S?MDE YAPTIM ORDA ÇAKAL BEK?R DERLER.?URDA ?U OLAYLARIMIZ VAR ÇAR?IDA BEN? TANIMAYAN YOKTUR SÖZ SAH?B?Y?D?R D?YE ANLATMAYA.PARDON AB? DER DURUR S?Z ANKARANIN NERS?NDENS?N?Z D?YE SORAR.??TE O AB?M?ZDE SAK?NCE BE??KTA?ÇAR?I ARKADA?IM DEY?NCE.ÇAKAL BEK?R?N EL? AYA?INA DOLA?IR.YÜZ KIZARIK KONU?MAYI KESER B?ZDE ONU ÜZMEK ?STEMEY?Z.MAÇ BA?LAR VE O ?AHSI B?R DAHA ETRAFTA GÖREMEY?Z.MAÇ B?TT?KTEN SONRA ESK? OTAGARA ULUSTAK? GARA ?AMP?YON BE??KTA? N?DALARIYLA G?R???M?Z VE OTOBÜSLERDEK? ?NSANLARIN ?A?KIN BAKI?LARI GÖZÜMÜN ÖNÜNDED?R HALA.

1993-?NÖNÜ ?BRAH?M ÖZD?NCER

YILLARDIR KAPALIDA MAÇ SEYREDER?M.AMA B?R GÜN VARDIK? UNUTAMAM.GERCEKTEN KAPALI FANTAST?KT?.FENERBAHÇE ?LE ?NÖNÜDE TSYD KUPASI OYNUYORUZ.ALLAHIM ALT KATA GENÇ BE??KTA?LILAR YAZAN B?R DAVUL ORDUSU D?Z?LM??.150 YE YAKIN.YARABB?M SAVA?A G?D?YORUZ.SANK?.90 DAK?KA SEFAM OLSUN OHH OHHH B.ERSOYUN ?ARKISINI SÖYLED?K EZD?K FENER?.B?R YANIMDA C?MBOM B?R YANIMDA FENER.UMURUMDAMIK?.....B?RDE KÖRFEZ YEN? ÇIKMI? L?DER GÜVENÇ B?Z?M DARICAGENÇLERB?RL???NDEN KOCAEL?NE G?TM??.4 ATACAZ KARTALA ?NÖNÜDE D?YOR.ESK? AÇI?I DOLDURMU?LAR.1-0 ÖNE GEC?YORLAR.KARTALIM ATIYOR 4 TANE...5.GOLÜ ATTIRMIYORUZ.KAPALIDA B?R PANKART AÇILIYOR 4 NED?R GÜVENÇ D?YE.KOCAEL?N?N 16 DAVULUNA MAÇTAN SONRA EL KOYUYORUZ.NASILMI SIRRRRRRRRRRRRR.

3 EYLÜL 1990 ?BRAH?M ÖZD?NÇER

BE??KTA?-BOLUSPOR

Ezikleri geçen sene ligde kupada sürklase eden Lest ferdinand o.p.rangersa geri dönmü?.Gordon milne de ülkesinden alan walsh,lan wilson ve mc donald ad?nda üç ya?l? ingiliz getirmi?ti.Hava s?cakt? ve senenin ilk maç? yani 3 senelik ?ampiyonluk serisinin ilk maç? ve inönü full.fotospor stad?n tepesinde yumurta ?eklindeki balonuyla dolan?yor reklam?n? yap?yor gazete daha ç?kmam?? ama o hafta c?kacak.tak?m sahaya konfetiler aras?nda ç?k?yor.engin-recep-ulvi-kadir-?ifo-gökhan-walsh-ali-metin-feyyaz-r?za-zeki-turan-?enol hepsi var.walsh bir top oynuyor seban?n asker arkada?? diyenler utan?yor.bu kadarm? tak?r tak?r top oynan?r.be?ikta? boluyu 3-0 ma?lup ediyor.Ve lige çok iyi bir ba?lang?ç yap?yor.mc donald 2 hafta sonra gönderiliyor ve wilsonda sadece bir kad?köydeki fener maç?nda parl?yor.ama ALAN WALSH 2 SENE SOL KANADI SIRTINDA TA?IYOR SEN? H?Ç B?R ZAMAN UTUTMAYACA?IZ ...?HT?YAR SARI KAFALI ?NG?L?Z....

SENE 1996 YER BURSA ?BRAH?M ÖZD?NÇER

Bursaya demlasmanda ?ans?m?z?n tutmad??? seneler.Sinan engin in 2 golüyle 1987 de deplasmanda son haftada ezdi?imiz bursa asl?nda taraftar?n?n büyük bir bölümü BE??KTA?l?d?r.O y?llardada ?imdiki gibi y?lmaz vural zamanlar? bir ka??nt?lar? olmu?tu.Ramazan ay?yd? bir gece önceden gittik bursaya.arap ?ükür diye bir mekam vard?r çar?ambada istanbulun kumkap?s?.ramazan nedeniyle oraya u?rad?k alkol yok ama bal?k ve kola içtik.sonra heykel denen mekan? vard?r.ulucaminin oldu?u yerler gece saat bir bizde be?ikta? atk?s? ama zulada emanet haz?rda tabi.heykelden ileri do?ru me?hur bir çay bahçeleri vard?r kendileri ii bilir ismini.oturduk çay içiyoruz aradan on dakika geçti.selamün aleyküm geldi ve aleyküm selam.ho?geldinizde atk?lar ne ayak dendi.buyur otur cay ?smarlayal?m dedik.oturdu biz 7 veya 8 ki?iyiz.dedikki arkanda kaç ki?i var kimse yok dedi.manyakm?s?n o zaman dedik.teksasl?y?m dedi.Peki sen bizi ne sand?n bursal?m? diye arkada? bir cevap verdi.Tabi göt o?lan?n?n arkas?nda var bir grup ama biz zaman geçiriyoruz.o arada kendi aram?zda f?s?lt?larla imha plan?n? ve yaras?z atlatmay? planl?yoruz.çay paras?n? ödedik kalkarken havada bir sandalye bizim bar??a geldi ve hurra çulland?lar.ama hayt?mda etti?imiz en k?sa kavga oldu.tulumba gibi 3 ki?i ayn? yerlerinden anam anam diye inliyor di?erlerimi bekleyin gelecez diye gittiler ve b?çaklanalar? hastaneye yine biz götürdük.ceplerine yemek paralar?n?da koyduk.hakk?n?z? helal edin dedik ve ertesi gün maç?m?za girmek için çekirgede bir otelde yatt?k.maç tan yar?m saat önce iftar açacaz be?ikta? atk?l?y?z diye köfte vermiyor araba.öylemmiii...senin anan? si.....demekle köftelerde al?nd?.hemde bol miktarda.biraz günaha girdik ama.aç kalmaktan iidir.2-0 ma?lup duruma dü?tük.sonra ertu?rulun 2 golü 2-2 bitti maç.yani zaten TEKSAS diye bir sa?lam grup gerçekten olmam??t?r.ha bana hergele meydan? piçleri kaf-kaf,çin-çin ankaragücülüler,göz-göz göztepe taraftar?n? sorarsan hiç yoktan delikanl? gibi kar??m?za ç?k?p kap???yorlard?.ama bursa gercekten cok pasif bir taraftara sahip yani istanbulun galatasaray? gibi anlay?n i?te....

carsi29 1993 ?NÖNÜ ?BRAH?M ÖZD?NÇER

FAN? MAD?DA yeni gelmi?.kapal?da aç?l??tay?z.lest ferdinanddan sonra 2.esmerimiz gelmi?.kapal? o sene yüz boyama modas?n? ç?kar?yor.üst katta bir bak?yorum biri elinde boya geziyor.karde? banada sürsene dedik.sür babam sür.en kara biz olacaz ya.aç?l?? bitti.madi resital sundu.ko?tuk sahildeki camiye boyalar? c?karcaz me?er ya?l? boyaym?? karaköy sahilindeki benzinci bile ç?karamad?.kar??ya geçtik.trabzon-ezik haz?rl?k maç? yapm?? da??l?yorlar.alt?yolda ezi?in biri bu kim lan böle dedi.fani ulan deyip bir kafada serdim lavu?u.sal? pazar?n?n oldu?u yerde biraz karga?a oldu birazda trende.eve geldi?imde.3 gün banyo yapt?m ancak rengimi buldum.fani madidaaaaa.......oooo...

KULAKSIZ FENERBAHCE...S?NCE 1993 ?BRAH?M ÖZD?NCER

KULAKSIZ VAKASINDADA SENE 1993 YER ?NÖNÜ ÇAR?AMBA GÜNLERDEN KUPANIN 2.MAÇI FEYYAZIN GOL ATIP 1-0 KAZNDI?IMIZ.MAÇTAN ÖNCE KAPALININ ARKASINDA B?RALAMA YAPIYORUZ.20 K??? FALAN VARIZ.A?A?IDAN CAYMAZLI-PEPEL?-ARAPLI-KEM?KL? FENER TAYFASI 150 K???LER VAR KAPALININ ÖNÜNE GELD?LER.B?Z?M ORADAK? TARAFTARLARA SALDIRDILAR.BEN HAZIRLANIN DED?M.SOPA Y?CEZ AMA G?REL?M.ZORUMA G?TT?.BA?LADIK TA? YA?DIRMAYA.TAM ÜSTÜMÜZE ÇULLANCAKLAR.SERENCEBEY YOKUSUNDA HAN? ÇA?RI F?LM?NDEK? ?SLAM ORDUSU G?B? TEK SIRA ÇAR?IYI GÖRDÜK.ALLAHIM NASIL ?N?YORLAR A?A?IYA ALLAHIN KULU KALMADI KALAN G?D?YOR.B?ZDE YUKARDAN ?ND?K EL?M?ZDE NE VARSA YARISI KARAKÖY YOLUNDAN YARISI DOLMABAHCEDEN KAÇIYOR.B?R BAKTIM EKMEK ARABALARININ ALTINA SAKLANMI? FENERL?LER DAH? VAR TEKMEL?YORUZ.SANIRIM CAYMAZIN KULA?INI KEST?LER.AMA ONDAN FEC? OLANLAR VARDI.B?R DAHADA O GÜNDEN SONRA FENERL?LER KAPALININ KAPISINA TOPLU HALDE GELEMED?LER.POL?SLER?N DAH? KAÇTI?INA ?AH?T OLDUM .ÇAR?I BU SEFER ÖLÜMÜNE G?RM??T?.VE SON NOKTAYIDA KOYDU.BU ALEMDE KRAL ÇAR?I.KEÇ? YE SEVG?LERLE...

ALINTIDIR......
O maçta sabah stada gittim bakt?m kimse yok.Birkaç fbli geziyo.Kazan?n oraya gittik kimse yok.Fulyaya gittik kimse yok.Parklar? dola??yoruz ( o zaman dinazorlu ve .ikilmis park diye tabir etmislerdi ) gene kimse yok.Ulan diyoruz milelt nerde.Neyse ogleni gecti.Stada gittik tekrar acik hafif dolu kapali bos kapalin onunde fbliler falan var.Neyse uzatmayalim tekrar kazana gittik orada bizimkiler yol kesiyo fbli atk?lar? sapkalari topluyor öyle stada yolluyor.Derken haber geldi çar?? itünün orada toplanm?? diye.Herkez f?rlad? gittik itüye bir bakt?m ki dünya adam toplanm??.Hepsinin elinde ta?lar sopalar dönerler.Abilerden bir grup öne di?er grup arkaya geçti kimse kaçmas?n stad?n orada.Neyse a?a??ya bir ini?imiz var yoku?tan san?rs?n?z sava? var ak?nc?lar geliyor.Stad?n onine do?ru gelirken .ikilmis fener tezahurati basladi.Sonra tas sopa yagmuru.Sonra caymazin kulagi hatira olarak alindi ).?uan dü?ünüyorum da topluca yoku?tan inip gövde gösterisi güzel ama ondan sonra ya?ananlar ho? olmad?.

1992 ?NÖNÜ ?BRAH?M ÖZD?NÇER

BE??KTA? AXAJ LA OYNAYACAK ?LK MAÇI 2-1 KAZANMI? RAK?P.STAD FULL TELEV?ZYONLAR B?R HAFTADIR BASBAS BA?IRIYOR ME?ALE ATILMASIN D?YE SANK? BU SÖYLENMEM?? G?B? B?Z?M ORADA SALLADILAR B?R TANE BAKTIM POL?S ARKADA?I KAPTI BENDE BIRAKMADIM ONU BEN?DE KAPTI.VURA VURA SAHANIN ?Ç?NDEN GÖTÜRÜYOR KAPALI BA?IRIYOR BURASI TÜRK?YE ?SRA?L DE?L.D?YE.ARKADA? KÜFÜR ED?YOR ADAM SABR? SADIKLAR ÇIKIYOR ?ST.EMN.AM?R?M? B?LM?YOZ AMA BÜYÜK B? ADAM HERHALDE.SOKUYORLAR POL?S M?NÜBÜSÜNE VER ALLAHIM VER.YALVARIP SAHAYA TEKRAR G?R?YORUZ.AMA.4-0 MA?LUP TAKIM.O MORAL BOZUKLU?U ?LE YED???M?Z SOPAYIDA ÇIKARIYORUZ VURANLARDAN....

2004 KADIKÖY ?BRAH?M ÖZD?NÇER
AHMET HASSANLA-SERGEN?N GOLATTI?I MAÇTI.Sahilde birahanede demleniyorum.Saat 18-30 alt?yoldan koyuldum yukar? atk?m boynumda sallana sallana.ezikler kös kös bak?yor.seyimde deil kral? gels uçuraca??m? hissediyorum.bilet yok çar?? içeri girmi?.girdim ezik taraf?na fenerlilerin aras?ndan inerken vay ibrahim abi ne ar?yorsun diye bir ses.bir bakt?m do?an fenerli arkada? saol dedim.muhabbeti ettik ben gidiyorum çar??n?n yan?na bu ?erefsizlerle ayn? tribünde hava tenefüs etmem dedeim.seyret dedim.çektim polisi açt?m montu polis kapand? üstüme al beni kartal tribününe dedim.polisler sard? etraf?m? tokmak att?lar polise geldi elime düstü aynen iade ezikler g....oldu...birde ç?k??ta görüsürüz i?areti sap?tt?lar bendeki rahatl??a.aç?k tribün kap?lar? aç?ld? siyah beyaz?ma kavu?tum

1998 KOCAEL? ?BRAH?M ÖZD?NÇER
nihat?n ilk ç?kt??? sene trenle maça gidiyoruz.trende yakalad?k 4-5 ya?lar?nda bir velet sorduk hangi tak?ml?s?n cimbom dedi keseriz cükünü dedik yok hala cimbom diyor.giydirdik atk?y? ?apkay? bak cimbom ?apkas? bunlar diye git anana göster dedik 5 daka sonra anas? yan vagondan cocukla beraber kahkahayla geldi.indik derincede yürüyoruz ismetpa?aya.çar?? saat 18.00 da inecek demleniyoruz aç???n arkas?ndaki bakkalda.bakt?m opt...ba?kan takm?? önüne 3-5 çingneyi ko?turuyor bizim tarafa.yenido?an?n cocuklarm??.ba??r?yorlar bizde Be?ikta?l?y?z diye.ba?kana yara vermi? ?erefsizler.2.darbeyi vumak için topland?k.ba?kan?n yaras? sar?ld?talimat? verdi....önde körfez,arkas?nda polis,arkas?nda çar??...gerisimi sakat....maç? 2-0 ald?k.baba orhanla otobüste ?arap içerek döndümmmm

1991 KADIKÖY ?BRAH?M ÖZD?NCER
80 li y?llarda bir BE??KTA? sempatizanl??? ba?lad?.Be?ikta? çok güçleniyordu.15 senelik özlemde bitmi?.Art?k moda Be?ikta? olmu?tu.Sahadaki tak?m dan söz etmeye bile gerek yok onlar efsaneydi.Tribünlerde ise zaten 78den sonra ba?lam?? olan gücün ad?da iyice konmu? oluyordu ÇAR?I.Bu isim ?imdiki gibi tüm Türkiye'de bilinmiyordu fakat istanbul stadlar? ÇAR?I ismini ezberine alm??t?.16.11.1991 yer kad?köy ligin 10.haftas? BE??KTA?IN NAMA?LUP ?AMP?YON OLDU?U SEZONUN ?LK FENER MAÇIYDI.ÇAR?ININ ?K? MOTORLA ?SKELEYE YAKLA?IRKEN DEN?ZDE AÇTI?I BE??KTA? BAYRA?INI UNUTAMAM kar??lad?k onlar? iskelede ve alt?yoldan stada bir ini?imiz var ayak sesleri bile hala kula??mda stad?n ordaki köprüde duruldu.fenerbahçeliler numaral? tribünün arkas?nda içki içiyorlard?.?nan?rm?s?n?z hayat?mda ilk defa bele? biram? içtim.Ve fenerbahçeliler sayesinde iYiki biraya al??t?m ya rak? içseydim belkide meftayd?k en sahtesinden.Nas?l kaç?yorlar arkada lunapark vard? oraya kadar kovalad?k.?nsan kendi sahas?nda kaçarm? ay?p be fener.Sonra ÇAR?I GEL?YOR ÇAR?I diye tribünler nas?l ba??r?yor.Yarabbim ne gündü o.?ifo mehmetim 2.golü at?yor semih çizgidenmi ç?kard? muhabbeti hakem veriyor golü.maç 2-2 bitiyor.Art?k kad?köy sokaklar? bizim,iskeleye kadar aykut varm??-r?dvan varm?? bestesiyle iniyoruz.Herkez aval aval ÇAR?Iya bak?yor.Sadece böyle bir taraftar toplulu?u olurmu diye bak?yorlar.ve halada BAKMAYA DEVAM ED?YORLAR.

100.YIL ?AMP?YONLU?U 18 MAYIS 2005
BE??KTA?-GALATASARAY YER.?NÖNÜ ?BRAH?M ÖZD?NCER

Numaral? biletim vard?.Sabah kazan?n orada yuvarlamaya ba?lam??t??k.Yer gök siyah beyaz derler ya gerçekten çar??da gökyüzü gözükmüyordu.Çok s?cakt? hava numaral?ya erken girdim.Kapal?n?n adam? numaral?da rahat dururmu.en alt basamaktay?m zemine s?f?r zafer demiray?,ali cansunu ça??r?p helalle?tim demirörene sar?l?p helal abi dedim.atlad?m sahaya maçtan önce tuttum tümerin kollar?ndan bu maç? almak zorundas?n?z dedim tamam koçum laf?yla yerime ko?arken bir gazeteciyle papaz olduk tokat vurdum ama sonra üzüldüm.arkamda ilhan mans?z?n e?i oturuyordu.fato?un kafas?na att?klar?m?z?n haddi hesab? yoktu.sahan?n üstüne serili bayraktan-dakika doksandaki sergen golünden-sinan baban?n ?ovundan-gece üsküdardaki görülmemi? konvoydan.ve saat sabah?n 6.00 s? olmu?tu.ve biram?z? hala yudulmlarken.a?z?m?zdan dökülen sözler ?öyleydi.SEN?NLE BA?LADI HAYAT.KARTALIM GÖKLERDE AÇ KANAT.?...FENERE ?....C?MBOMA ?NAT.KARTAL ?AMP?YONLUK TURU AT.......ÖZLÜYORUZ....DOYAMIYORUZ MAALESEF...

MAYIS 1997 ZEYT?NBURNUYLA ?NÖNÜDE OYNUYORUZ. ?BRAH?M ÖZD?NCER

Maçtan önce kapal?n?n arkas?nda toplan?ld?.Kararlar al?nd? seba ba?kan?n bahsetti?i olayl? maçt?r bu.kapal? her zamanki gibi full ve s?rt?m?z? dönüp ilk 20 dakika maç öyle seyredildi.1980 y?l?ndaki gaziantepspor maç?ndada kapl? ayn? protestoyu yapm??t? ama bu cok daha etkili oldu.bir anda sahaya dönüldü ve BE??KTA?INSEN B?Z?M CANIMIZLA TUFAN KOPTU...AFFET B?Z? SEBA...

MÜHEND? OKTAYIN VEFATI...
YER AL? SAM?YEN
BE??KTA?-GALATASARAY MAÇI.
1990 SENES? ?UBATI GAL?BA... ?BRAH?M ÖZD?NCER

?LK YARININ SON MAÇIYDI HERHALDE.AL? SAM?YENE ÇOK SA?LAM G?TT?K.GALATASARAYLILAR B?ZDEN AZ B?R ?EY FAZLAYDI.AMA MAÇTAN ÖNCE KAÇACAK YER ARIYORLARDI.EN HIZLI ZAMANLARIMIZ.MAÇ ORTADA G?DERKEN OTOBANA DO?RU OLAN KALEYE DO?RU TURAN CEZA ALANINA G?RERKEN 45.DAK?KADA VURDU VE O KARLI SO?UK HAVADA AL? SAM?YEN YIKILDI.AYNI ANDA MAÇTAN ÇIKILDI VE B?Z TOPLU HALDE TEZHÜRATLARLA ÇAR?IYA G?RD?K...AK?AM TELEV?ZYONDA DURAKTA TEK BA?INA BEKL?YEN MÜHEND?S?M?Z? KORKAKLAR ORDUSU 30-40 K??? KATLETM??.SONRADAN BIRAKIN ?NENÜYÜ KEND? SAHALARINA B?LE BE??KTA? MAÇINDA S....GELD?LER.O AK?AM SABAHA KADAR ÜZÜNTÜMDEN A?LADIM.ALLAH MEKANI NI CENENT ETS?N KOKORCA CAV?T AB?M?Z?N ÖLÜM HABER?N?DE KADIKÖYDE ALMI?TIM.ERTES? HAFTA CAV?T AB?M?Z?N BÜYÜK POSTER? DALGALANMI?TI KAPALIDA.KPALIDA OKTAYLAR ÖLMEZ PANKARTIDA HAR?KAYDI...NUR ?Ç?NDE YATIN....31.12.1997 DE TRAF?K KAZASINDA KAYBETT???M?Z ZAFER SONER ARKADA?IMIDA RAHMETLE ANIYORUM.GERÇEKTEN ÇAR?ININ Y???D?YD?...

ALINTIDIR....
SENE 2 YIL OLDU GAL?BA
AL?SAM?YENDE KAPALI ALTTA SEYRETT???M?Z MAÇ (AÇIK YAPILIYORDU O SENE)
SAAT Ö?LEN 11 ARKADA?LARLA KAZANIN ORDA TOPLANIYORUZ K?MSELERDE B?LET YOK HERKEZ B?LET ARIYOR (B?LETLER 70 M?LYONDU) B?R?LER? SAHTE B?LET BASMI? KAPTIK 5-6 TANE TAB? TURN?KE YOK G?RER?Z HERTÜRLÜ HESABI SAAT 5 E KADAR DEMLEN?YORUZ SEMTTE KAFALAR ?Y?CE GÜZELLE?T? SARININ TAYFASI AYAKLANDI G?D?YORUZ SAM?YENE
500 K??? 5000 K??? FARKETMES B?ZE TEZAHÜRATI ?LE G?D?YORUZ KÖ?EY? DÖNDÜK ÇEL?KKUVVET ETRAFIMIZI SARDI HEMEN KÖ?EY? B? DÖNDÜK EN AZ 2000 TRAVEST? BEKL?O B?Z? ÇEL?K KUVVET OLMASA DALICAZ... B? WUKUAT OLMADAN GEÇT?K NEYSSE "KEL?ME ED?TLENM??T?R" YÖNET?M? TURN?KE KOYMU? G?R?? KAPISINA B? DEN?YEL?M DED?K Y?NE B?LET? OKUMADI TURN?KE HAYDAA D?REK ALIP B?ND?RD?LER EK?P MÜNÜBÜSÜNE 30 A YAKIN WARIZ... B?Z? PEND?K E GÖTÜRÜP BIRAKTILAR DED?K B?Z BU MAÇI SEYRED?CEZ "KEL?ME ED?TLENM??T?R"... B?ND?K OTOBÜSE B? DAHA ???L?YE KÜFÜR EDE EDE GEÇ?YOZ MEC?D?YEKÖYDEN G?R?? KAPISI POL?S DOLU YAKLA?AMIOZ NUMARALI TARAFINDA DURUYOZ MAÇ BA?LADI BASLICAK 15 K??? WAR YOKUZ... ?ÇER? G?REMEYEN ULTRAVEST?LER BEL?R?YO ?LERDE 20 K??? FALAN KÜFÜR EDEREK GEL?OLAR B?Z?M TARAFA DO?RU SERKAN AB? ARABADAN DÖNER? KAPIP ÜSTLER?NE KO?MAZMI B?ZDE ARKASINDAN PATA KÜTE B?RB?R?M?ZE DALDIK 9-10 TANE TRO KOLPA YAPIP KAÇTI B? BAKTIK ARKADAM B?Z?MK?LER GEL?O 20 YE YAKIN ?ÇER? G?REMEYENLER BUNLARI MEC?D?YEKÖYYDE B? KOVALAMI?IZ KO?ARKEN AYAKLARI GÖTÜNE WURUYOPDU ?EREFS?Z?M MALUM SONRASI POL?S DA?ITTI... AMA FENA BENZETT?K TRAVEST?LER? O AYRI MESELE...

1993-AL? SAM?YEN ?BRAH?M ÖZD?NÇER
4.?AMP?YONLU?A G?D?YORUZ.?K? MAÇIMIZ KALMI?.?LK? SAM?YENDE GALATASARAYLA.SONUNCUSU ?NÖNÜDE GENÇLERB?RL??? ?LE.SAM?YENDEK? MAÇ SAAT 13.00 DA BA?LIYACAK.SABAH 09.00 DA STADDAYIM.O ZAMAN CEP F?LAN YOK.G?RD?M B?R STADIN ORDA ARA SOKA?A.TELEFON KULUBES? BULDUM.?ÇERDE MAN?TAYA TELEFON ED?YORUM.BAKTIM KULUBEY? GAYSEL?LER SALLIYOR.B?R? YERDEN TA?I ALDI VURDU CAMA.KULUBEDEN BENDE OLARA VURARAK ÇIKTIM.YERDEN KAPTI?IM B?R TA?I H?Ç EL?MDEN DÜ?ÜRMEDEN EL?NDE KELEBE?? OLAN B?R?NE YERLE?T?RD?M.POL?S?N GELMES?YLE KAÇI?TIK.SAAT 11.00 C?VARI ÇAR?IYA ?ND?M.11,30 C?VARI ÇIKTIK YOLA ASFALTIN KAR?IINDAN TA? YA?DIRMAMIZLA.TR?BÜN ÖNÜ BO?ALDI.KAÇI?AN C?MBOMLULAR B?RB?RLER?N? EZ?YORLAR BAKTIK KAR?ILIK ALAMIYORUZ ?NANIN ACIDIK VE HUR-RAYLA BERABER G?RD?K KAPALIYA.ARKADA?IN B?R?DE KARTALLA GELM??.K?MSE EL?NE ALAMIYOR.RIZAYA HED?YE ETT? KARTALI MAÇTAN ÖNCE.?LKER VARDI ÇAR?IDAN ARKADA? MAÇTAN ÖNCE YARA ALMI? ???L? ETFALE KALDIRMI?LAR.C?DD? B?R ?EY OLMADI?INI ANLAYINCA RAHATLADIK.MAÇ HAKANLA-FEYYAZZIN KAR?ILIKLI GOLLER? ?LE 1-1 B?TT?.HER?EY SON HAFTAYA KALMI?TI YAN? +2 AVERAJA...

1993-?NÖNÜ ?BRAH?M ÖZD?NÇER
?NÖNÜ SON HAFATA GENÇLERB?RL??? MAÇI FULLDÜ.AMA D??ER 3 SENEYE GÖRE ?AMP?YONLUK ZOR GELECEKT?.GÜNE?L? MAYIS GÜNÜNDE MAÇ BA?LADI.VAHAP BEYAZ-AHMET ÇAKARLI ME?HUR SENE ?N?.B?TECEKT?.RECEPE KIRMIZI KART ÇIKIYOR.TAKIMDA 1 GOL Y?YOR ALLAHTAN ?LK YARI 1-1 B?T?YOR.RADYOMUZDAN GAYSEN?N RADE ZALADA 35 DAKKADA 5 GOL ATTI?INI DUYUYORUZ.B?Z MAÇI 3-1 ALSAKTA.?A?BE TAR?H?NDEK? EN FARKLI GAL?B?YET?NE AVERAJLA BEL?RLENEN ?AMP?YONLUKTA ULA?IYOR.MAÇTAN SONRA TÜM ?STANBULDA GALATASARAYLI ARABALARIN KONVOYLARIN YOLU KES?L?YOR.TÜM BAYRAKLAR A?A?IYA ÇEK?L?P YIRTILIYOR.BE??KTA?TA HER YERDE POL?S TOPLU ?NSANLARI EVLER?N ?Ç?NE KADAR KOVALIYOR.BENDE 5. KATA H?Ç B?LMED???M B?R?N?N EV?NE SAKLANIYORUM ALLAH RAZI OLSUN.ALINTILARIN HESABI YOK.???ELERLE KONVOYLARA SALDIRIYORUZ.?EREFS?ZLER ?U ANDA SÜRÜNMELER?N?N TEK SEBEB? O ZAMAN ?A?BE ?Ç?N HARCADIKLARI PARADIR.........

?BRAH?M ÖZD?NÇER YORUM..
Bahriyeli hasan,kafa sabahattin,pehlivan,bekir abilerden,mostra kemalden,karga mustafadan,albay?m?z gitgetir y?lmaz abimizden,marlo erdaldan,benim için gerçek en büyük efsane hürriyet abiden,?eref abi,?ükrüabi,pendik,kritik,javs cengiz,sonerimden,sedat kesen ve co?kun abilerimizden ya?ad?klar?m? ve büyüklerimden duyduklar?m?da size anlat?p yard?mc? olmaya çal?iaca??m tribünümüz olu?umunu geçmi?e giderek genç nesilin ö?renmesi ve ben ÇAR?Iy?m derken tarihini bilip hareket etmesini sa?layaca??m?za inan?yorum.H?Ç B?R BE??KTA?LI YA BU PEHL?VANDA K?MD? DEMEMEL? YARDIMLARINIZI BEKL?YORUM.ESK?LERDEN...

ALINTIDIR....
?ampiyonlar ligi 3-0 l?k barcelona maç? . maç 21:45 te ba?l?yo . saat 8 gibi barcelonal? futbolcular tak?m elbiselerle sahaya ç?kt?lar çimleri filan inceliyolar .. kapal?da bir ba?lad?k ba??rmaya allah?m böyle bir ses yok . hiç unutmam rivaldo kapal?n?n önüne kadar geldi ellerini arkada ba?lad? ve tribunu seyretti herif aptal olmad?ysa ne oldu ? . nou camp ta 80.000 ki?iye oynuyo ama böel taraftar görmü?mü hayat?nda . o sahneyi hiç unutmam adam sayg? duyarak en az 3 dakka bizi seyretti .

ziyan bi rus m? slovakm? hat?rlam?yorum tak?mla ön eleme maç? yap?yoruz . maç?n devre aras? tak?mlar içeri girdi .. 3-4 tane yedek rus sahada pas yapmaya ba?lad? 30.000 ki?i ?sl?klamaya ba?lad?k herifler gürültüden elleriyle kulaklar?n? kapat?p yedek kulubesine kaçt?lar ..

YORUM..
O ZAMAN ERZ?NCANLILAR KAHVES?NDE TOPLANILIR KARARLAR ORADA ALINIRDI.HÜRR?YET AB? ÖYLE ?R? YARI B?R?DE DE?LD?.1,70 BOYLARINDA AMA ÇEV?K.PEPEY? YANILMIYORSAM KADIKÖY ?SKELES?NDE KOKO CAV?T AB?N?N ÖLÜMÜNDEN 2 GÜN SONRAK? MAÇTA YARA VERM??T?.KULAKSIZ VAKASINDA OLAYI B?T?REN O ZAMAN JAWS D?YORLARDI AMA KEÇ?Y? ORADA GÖRDÜM BEN.ZANNEDERSEM KEÇ?YD?.HÜRR?YET AB?N?N EZ?KLERLE H?Ç B?R ZAMAN ??? OLMAMI?TIR.?U ANDADA ?ÇERDE ?ST?RAHAT ETMEKTED?R.BEN BE??KTA?A 3 ANIT D?KSEM.?NANIN B?R? O OLURDU.D??ERLER?DE KARTAL VE FORMA.UNUTMADAN OPT?K MEHMET TE ONDAN A?A?I DE?LD?R YAN?.YUKARDAK? ANILARIN ÇO?UNDA TAYFANIN BA?INDAYDILAR.BUNLARDAN SONRA CENG?Z GELD? OLAYI DEVAM ETT?RD?.VE 1993 TE BARI? ?MZALANDI.

ALINTIDIR..
unutulurmu be hürriyet abiler, cengizler, rahmetli koko cavit elveren ,mestan,deve erol ah ulan nah gayrettepe d?scor?um bask?n?n?n sabah?nda y?z o dönemler ba?ta fener tayfas?ndan pepe, caymaz,piç cevat ,pkk o?uz , hepsi gayrettepe park yada ?imdi atv stüdyosu olan 89 ve 93 y?llar?nda istanbulun tek d?scosu olan pasaj?n orda toplan?rlar ve gövde gösterisi yaparlar . o dönemler köyiçinde ki ?ampiyon kokereç bal?k pazar?nda idi bilen bilir orada çal??an garson bir arkada? fenerliler taraf?ndan vurulmu?tu bunun intkam? için gayrettepe parka bask?n yap?lacakt?(?imdi gayrettepe florence n?ghtangle hastanesi ozaman otel in?aat?yd? epey bo? kald? fenerliler orda yat?p kalk?yolard?] ak?am saat 9 gibi ba?ta hürriyet abinin bulundu?u grup 6 arabayla gayrettepeye geldi tabi bizde pe?lerinden daha küçü?üz olaylar? uzaktan seyrediyoruz bakt?k parkta kimse yok tabi sinirler gerildidi in?aat?n bekçisine sordular hepsi disco dad?r dediler , parkla disco aras? yürüyerek 5 dakika hürriyet abi ç?kt? parktaki bank?n üstüne beyler yaralamad?k hatta öldürmedik tek bir fenerli b?rakan namert olsun dedi ve ba?lad?k yürümeye benim yan?mda kemal diye bir arkada??m var ald?k elimize ta?lar? ba?lad?k arkadan yürümeye hürriyet abiler izin vermedi?i için arkadan gidiyoruz biz küçükler.tam disconun oraya geldi?imizde bizi kap?da farkedenler içeriye haber verdiler ama onlar daha d??ar? ç?kamdan bir sald?r?ki sormay?n herkesin elinde pala önüne gelene savuruyoruz fenerliler yerlerde kanlar içinde yat?yor bi tek ?imdi gülba?da tak?lan fenerli piç cevat ayakta o s?rada cevat 8 yerinden delik de?ik b?çakland? en a??r yaray? o ald? b?çaklad?ktan sonra abiler gözümüzün önünde cevat? çöp bidonuna att? öldü diye. tabi art?k polis
in gelmesi an meselesiydi penim kafam kan?yodu mermere çarpm??t?m ta? atarken yakla??k hürriyet abinin ba??n? çekti?i 30 ki?i ba?lad?k türk telekomun ordaki ara sokakdan park?n ordaki arabalara do?ru ko?maya bu olay fenerlilere verilen en büyük darbeydi o dönem çok konu?uldu hatta epey bir fenerli tribünü b?rakt?. burdaki en ilginç olaysa 8 yerinden b?çaklan?p çöpe at?lan piç cevat ölmemi?ti o olayudan sonra ad? fener tribününde 9 canl? cevat olmu?t?-u. ah ah çok güzel günlerdi hürriyet abinin parkta yapt??? o konu?may? gözlerinin içine bakarak izleyi?im hiç akl?mdan ç?kmaz ...

ALINTIDIR...
?imdi tribün liderleri kafa adamlar? hep arkada? hep dost, görü?üyolar konu?ular, ama eskiden böyle ?eyler yoktu, hat?rlayanlar bilir ?imdi karde?imin ad? akl?ma gelmedi, bi fener maç?nda bi kaç karde?imiz emanetle yakaland?, mahkemeye ç?kard?lar hakim sordu bu döner b?ça??n? niye ta??yosun, cevap geldi her BE??KTA?LININ fener maçlar?nda cebinde bir çak?s?( döner b?ça??n? kastederek ) olmal? dedi ve mahkeme salonunda kahkaha koptu bas?nada yans?d? bu olay bilen bilir haz?r konu aç?lm??ken size yada bilmeyenlere döner b?ça?? ile sallaman?n ayn? ?ey olmad???n? söylemek isterim, farkl?d?r, döner b?ça?? daha uzun olur ve esner, ve ucunu kullanamazs?n?z uzun mesafede etkilidir:) sallama ise daha serttir daha k?sad?r ama ucundan ba?lar sivrilik yani ucunu kulanabildi?iniz için yak?n harbde kullan??l?d?r NOT: TAB? BUNLARIN KULANILMASINI ONAYLAMIYORUZ ARTIK KALMADI BÖYLE ?EYLER ESK?LER? YAD ETM??KEN B? NOT OLARAK DÜ?EY?M DED?M ) KES?NL?KLE ARTIK BÖYLE ?EYLER KEND?N? KORUMA DI?INDA SALDIRI AMAÇLI KULLANILMAMALIDIR!!! HATTA MÜMKÜNSE H?Ç KULLANILMAMALIDIR!!! ARTIK TR?BÜN ??? ?OVA DÖNMÜ?TÜR, ESK?DEN MEVZU ORTAMLARINDA B?R NUMARA OLAN ÇAR?I, ??MD?DE ?OV KONUSUNDA BESTE KONUSUNDA OLAYI A?MI?TIR, ESK?DEN MEVZULARDA EN AZINDAN KAR?IMIZA GELEB?L?RLERD? ANCAK ?UANDA ?OV KONUSUNDA, TR?BÜN ATRAKS?YONLARI KONUSUNDA ÇAR?I TEK BA?INA KALMI?TIR EN BAS?T? RAK?P SEY?RC?LER VE FUTBOLCULAR ÇAR?ININ BESETELER?N? ÇALIP KULLANIYOLAR BU B?LE HER?EY?N GÖSTERGES? DE??L M? B?TMES?N DERTLER S...ME KADAR, BE??KTA?LIYIZ ÖLENE KADAR...

SENE 1996

90DA AL??ENE GOOOLLL....

SERGEN YALÇIN.... ibrahim ÖZD?NÇER

Gerçekten o sene çok kötü bir tak?ma sahiptik.Yani kadro kalitesi olarak çaybahcesi üstündü bizden.Genede lise taraf?ndaki aç??? fullemi?tik ve maç ba?lad? susmayan bir tribünle direniyorduk rakibe.Fakat bu defans anlay??? nereye kadar uygulanacakt?.Ezik tribününüyle yumurta sava?? yap?l?yor.Kafan?z? koparcaz i?aretleri kalabal?klardan ç?k?yordu.dakika 84te sergen frikik iin önümüzdeki kaleye do?ru topa geliyordu vuru?u a?lar? s?y?r?yordu.Dakika 90 oldu?unda sergen 2.kez at???n? 25 metreden kullan?yor ve rü?tü a?lara tak?l?yordu top ise süzgeçe.TR?BÜNÜMÜZ ç?ld?rm??t?.MAÇ bitiyor.PEZ....AL? ?EN...?...AL? ?EN...NASIL KODU AMA 90 DA SERGEN..90 DA SERGEN ...0000000

Last Edit: 2008/04/10 10:53 By ibrahimozdincer.
ibrahimozdincer (User)
Expert Boarder
graph
ÇAR?I'NIN ?LK YILLARI
ANILAR
YELKEN B?ROL

1968 y?l?nda Rahmetli babam ilk defa o zamamanki ad? Mithat Pa?a Stad? olan Mabedimize götürmü?tü PTT maç?yd? o günden sonra 1986 y?l?na kadar kaç?rd???m maç say?s? 10 taneyi geçmez 1974 -1975 Sezonunda Trabzon Spor ile oynad???m?z kupa finalinde at?lm??t? asl?nda çar??n?n tohumlar? Kupay? alm?? Be?ikta?a do?ru on bin ki?i yürüyorduk
ba??m?zda Amigolar Orhan,Cengiz,Bahattin A?abeyler ben daha orta son talebesiyim maçtan sonra do?ru Abbasa?adaki eve sabaha kadar izin koparmaya,O zamanlar maçlar gündüz oynan?yor,evden iznide koparm??t?m o gün sabaha kadar Barbaros Bulvar? ve köy içinde Kupa ?ampiyonlu?unu kutlam??t?k taraftar?n ço?u Be?ikta?ta oturan arkada?lar?m ve A?abeylerimizdi o zamanlarda ?imdiki gibi çar??da toplan?p topluca stada giderdik Kazan Birahanesi daha yap?lmam??t? anlayaca??n?z Çar?? O zamanda vard? ama teklonoji yoktu cep telofonu-Bilgisayar o zaman nerde Biz genede haberle?ir arkada?larla hep birarada olurduk o hafta Ankaraya CumhurBa?kanl??? kupas? maç?na gittik Fenerbahçeyi 3-0 yendik gidi? trenle dönü? otobüsle Trenle gidi? 12 saat otobüsle dönü? 9saat otobüsleri deplasman dönü?ü Barbaros Taksinin oraya getirir oradan evlere da??l?rd?k Bulu?ma ve Da??lma noktam?z hep Be?ikta?t? ço?umuzun evi Be?ikta?tayd? ak?amlar?da Abbasa?a Park?nda Toplan?p Bir sonraki maç?n haz?rl?klar?n? yapard?k anlayaca??n?z Çar??n?n Temelleri At?lmaya Ba?lam??t?
1974-1975 SEZONU fenerbahçeyi ankarada üçlememizle bitmi?ti dünyalar bizimdi,hem türkiye kupas?n? alm??t?k(fenerin hala pe?inden ko?tu?u kupa )
hem cumhurba?kanl??? kupas?n? feneri yenip alm??t?k.kulaklar? ç?nlas?n kapal?n?n eski askerleri erdem(neriman köksal),cem ç?k?n,kasap murat,ingiliz ARMAN,Sefa ile beraber yazl???m?z seref stad?nda deniz sezonunu açm??t?k,art?k ligler ba?layana kadar hem denize girip hem beste yap?p,hemde flamalar? yaz?cakt?k o sene ba?l?yca?am?z liseyi felan dü?ünen yoktu,liseyide maçka teknik lisesi s?navlar?n? kazan?p boya dekorasyon bölümüne girmi?tim art?k trübüne as?lcak bütün flamalar tabelac? yelken birolun ellerinden öperdi,1975-1976 sezonu aç?ld? daha okulda çayla?az trübüne flama laz?m klüpten yard?m almak hayal okul harçl?klar?m?z? biriktirip
ak?ama kadar yemek yemedenokuldan ç?k?p dükkan dükkan bez pe?inde ko?ard?k,bilet masraflar? yetmiyormu? gibi bide flama masraflar? ç?km??t? hiçbirimiz fabrikatör çocu?u de?ildik,yüzyüzelli ki?ilik grubumuz harçl?klar?m?z? biriktirip flmayada,maç biletinede,deplasmanada heryere yeti?irdik,allaha ?ükür hiçkimseyede gebeli?imiz yoktu zaten herseyi içimizden geldi?i için yap?yorduk bu i?leri yaparkende tek hedef be?ikta??n ba?ar?s?yd?,i?te çar??n?n ve kapal? türbünün bu günkü ba?ar?s?n?n alt?nda
o günlerdeki kar??l?ks?z fedakarl?klar yatar 1975-1976 sezonunda 1974-1975 sezonunu mumla aram??t?k,bide ba??m?za Trabzonspor ç?km??t? futbol olarak kötü günlerimiz o günlerdi fakat kapal? türbündeki ahenk,co?ku,arkadasl?k bak?m?ndan genede gazate makalelerinden dü?müyorduk,heryapt???m?z olay,hergitti?imiz deplasman kulaktan kula?a konu?uluyordu ba?ta fenerbahçeliler olmak üzere,Trabzon maçlar?nda türbün kapma kavgalar? ba?lam??t? istanbuldaki karadenizliler trabzon maçlar?na çok kalabal?k geliyorlard?,futbol klübünün ald??? ba?ar?s?z sonuçlar eski ve yeni aç?ktaki taraftar say?m?z? azalt?yordu,kapal? türbün olarak bu eksikli?ide gidermek yer kapt?rmamak bizlere dü?üyordu ama genede hepsinin hakk?ndan geliyorduk,ilk yaz?mda ded?im gibi zor günlerdi o günler ?ampiyonluk felan hayaldi
1975 1976 sezonu en kötü sezonlar?ndan biriydi o sene fenerle ilk maç 1-1 berabere kalm??t?k,ikinci maç üç s?f?r yenilmi?tik trabzona 1-0 yenilip ikinci maç 1-1 berabere kalm??t?k kadromuz zay?f de?ildi ama sokaklarda terörün ba?lad??? y?llard?,ak?am saat dokuzdan sonra soka?a ç?kmak zorla?m??t? bizde lise talebesiydik okul ç?k??lar?nda polis ahiret sualleri soruyordu,bir gün okula gizlice flama bezi soktum atölyede yazd?m okuldan ç?karken paltomun içine saklad?m kap?da polisler üst aramas? yaparken vay efendim bu herifin üzerinde örgüt bayra?? var diye flamay? bir açt?lar kocaman k?rm?z? bir kalp I love you be?ikta? yaz?yodu gülü?erek beni serbest b?rakt?lar ak?am evde iki tane daha yazd?m,ertesi gün boluspor maç?nda açt?k o maçta 3-3 bitmi?ti heygidi günler hey istanbulda terör taraftarlar? etkiled?i gibi topcular? da etkiliyodu seref stad?nda topçular idman yaparken d??arda silah sesleri geliyor ve ço?u zaman idman bile yar?m kal?yodu istanbuldaki bu kaos trabzonun i?ine yar?yordu,dikkat edin istanbulun kar???k oldu?u o y?llar trabzon hep ?ampiyon olmu?tur,fakat hiçbiryerde bu konu i?lenmemi?tir,biz bu arada yinede bo? durmuyoruz bolu,ya eski?ehire,ankaraya,zongulda?a,bursaya deplasmana gidiyoruz,deniz müzesinin yan?nda mobil benzin istasyonu vard?,halada istasyon oradan gece otobüs kald?r?yoruz bir yandan polise dert anlat?yoruz bir yandan otobüse adam yerle?tiriyoruz yoldangeçen amcalar,teyzeler siz delimisiniz tak?m kaç?nc? siz deplasmana gidiyorsunuz diye bize nasihat ediyorlar sizmi düzelticeksiniz bu tak?m? diye yan?m?zdan uzakla??yorlar,biz dört,be? otobüs deplsaman kovaloyoruz,ortal?k kar???k diye otobüslerin saat 22 ,de haraket etmesi laz?m polisler öyle diyor,saat 10 ,da yola ç?ksan gecenin köründe gidice?in yere iniyosun,oradada polis var bu saatte ne i?iniz var bursay? fet etmeyemi geldiniz ?ampiyonmu olacaks?n?z diye bizle dalga geçiyorlar,deplsaman kovalerken birde s?n?fta kald?mm? o sene rahmetli babam? alt? ay dinlemi?tim,hiç iyi bir sezon geçirmiyoduk o sene zaten ligide 11 ,nci bitirmi?tik puan?m?z 27 idi dü?en tak?m ankaragücü ile bal?kesirin 25 ,er puanlar? vard? dü?ünebiliyomusunuz tak?m on birinci kapal? türbün ?ampiyonlu?a oynuyormu? gibi her maç ful çekerdi,i?te bu günkü çar?? ruhu o günlerden gelmedir
75-76 sezonunu 11. bitirip yaz sezonunu ?eref stad?nda açm??t?k gene her zamanki kadro,kötü geçen sezonu tart???p neler yap?laca??n? konu?uyor arada birde top oynuyorduk, transferde hat?rlad???m kadar?yla Rasim Kara, Kemal K?l?ç,Altayl? Mithatve Ali Çoban? Alm??t?k O sezon geçen y?la oranla daha iyi gidecek gibiydi. ?eref stad?ndaki sezon aç?l??? öyle gösteriyordu, Ozamanlar sezonu ?eref Stad?nda aç?yoruz her sene
Lig Ba?lad? Derslerde iyi gidiyor Tak?mda Zonguldak Deplasman? ile ba?lad?k gene ko?turmaya,Bursa,Eski?ehir,Bolu devam ettik Zonguldak maç?n? 4-0 Allm??t?k en son Göztepe maç?na ?zmire gittik Günlerden 1 May?s Göztepeyi 2-1 yendik Güle oynaya döndük Sabah 6'da 3 Otobüs Barbaros Taksinin Oraya bir yana?t?k Otobüsten uyku sersemi daha inmeden otobüs Polis doldu hiç bir?eyden haberimiz yok milllet birbiriyle dalga geçiyor yolda yedi?iniz yemeklerin paras?n? vermediniz bak Polis Gelmi? diye bir kaç?m?z Polisler taraf?ndan Tartaklan?p a??a?? indik ne oluyor dye sordu?umuzda ö?rendk Biz ?zmirdeyken Taksimde O bilinen malum onlarca insan?n öldü?ü 1 May?s olaylar? olmu? bizim Haberimiz yok Polis soruyor bu saatte 3 otobüs nerden olanlardan haberiniz yokmu diye biz polise maç biletlerini gösteriyoruz hepimizi Karakola götürdüler yalvar yakar saat 10'da karakoldan ç?kt?k Polislerde hakl? dün olaylar oldu onca insan öldü diyorlar , ogün o saatten sonra millet ne okula ne i?e morallerde bozuldu herkes eve da??ld? osezonu 4. Bitirdik Birde Ba?bakanl?k Kupas?n? ald?k

Çar??'n?n Kurulu?undaki Ki?iler;
Amigolar: Cengiz; Pendikli Bahattinrhan, Erdem(neriman Kök),Pehlivan,?eref,Selçuk
Kurmaylarefa,?ngiliz Arman,Kasap Murat,Aykut,cem,Bekir,Musa,Alaka ismail,Kuyumcu Fahrettin,Kasap Alaattin,Ramazan,Erdal,Hac? Baba,Postaneci,Karga Yakup,Manav Orhan,Fesat ?smail,Kavun ?zzet,Rauf,Yahudi Erol,Enver,K?rtasiyeci Mustafa,Ortaköylü Hüseyin,Suadiyeli Batur,Hüseyin Mican (Yöneticilikte Yapt?),Sihirbaz ?erry,Altan,Butik Zafer,Ortaköylü Enver, isimlerden akl?mda kalanlar Bu isimlere her gün Yeni arkada?lar A?abeyler Kat?l?l?yordu,

Basketten ç?kar Topkap?ya gidip Deplasmana giderdik Tak?m 7.-9. hiç farketmezdi Tek Dü?ünce Be?ikta?la ve Arkada?larla birlikte olmak ?nan?n O zamanlarda Fenerde Galatasarayda böyle bir duygu yok O günlerin Sevdas?d?r Çar??n?n Ruhu Neredeyse 30 Y?l Geçti Daha dün Ak?am 8-10 arkada??m arad? onlarla konu?urken Göz ya?lar?m? Tutamad?m Genç arkada?lar?m Bu Sevda Bitmez ?nsan?n Çocu?u Gibidir her gün Sevgiyle Büyür
93 senesinde ilk maç cezam?z nedeniyle bursada gençlerbirl?iyle oynuyorz bir hafta evvvelden arkadaslar aramaya ba?lad?lar,maça geldiler kültür parkta yakla??k dörtyüz,be?yüz ki?i hepbirarada yemek yedik,kafalar? çektik rahmetli orta?am mustafa a?bey yüz elli ki?iyi kendi a?arlad? allah
rahmet eylesin,yemek esnas?nda bütün eski arkadaslar?n ço?u ordayd? biryandan eski günleri yaad ediyorduk,bir yandan kapal? türübünde ilhan cavcavla u?ras?yorduk,sabahki yaz?mda,ayakab?c? yavuz a?beyi unuttum kulaklar? ç?nlas?n bu gün yazd???m listenin a??a?a yukar? hepsi ordayd?,bunlara ilaveten gökhan güneyde yan?m?zdayd?.ilhan cavcav sonunda bizi polislere ?ikayet etti,bursa kapal?s? yine kar??t?,maç? 3.0 ald?k

Gene ayn? sene benim o?lan do?du,daha 40 günlük istanbula ajax maç?na geldim,be?ikta?ta kazanda oturduk,kazan?n müdürü fahrettin abiyle garson ibolarla hasret giderdik.95 senesnde Bursada kar??yaka maç?na bizim kadro yine topland?k o maça alende gelmi?ti,alenlede onu ilk deplasmana ankaraya görtüd?ümüzü yad ettikk,Hüseyin Micanda ordayd?, gurup siyahbeyaz? kurmu?lard? maç bittikten sonra saatlerce bir arada oturduk vedala??rken kafalarda 70,li y?llar?n hat?ralar? gözlerde nem,birbirizmi u?urlad?k daha sonra Eski?ehirde antalya maç?nda bulu?tuk velas?l hiçbirzaman birbirimizden ayr?lmad?kya??m 46 olmas?na ra?men gene çar??n?n ve kapal?n?n askeriyiz
ASyende 1-0 galipken peruka bülent yavuz 10 dk da i?imizi bitirdi 3-1 ma?lup olduk kapal?y? birbirine katt?k ceza ald?k cezamaç? bursa'da Altayla ingiliz le atlad?k gittik bursaya maratonda bayrak as?yoruz birol yan?m?zda bitti ulan hala bu i?i koval?yorsunuz helal olsun size dedi fbayra??n ucundan tutu beraber ast?k özlemi?im be bu i?leri iyiki geldiniz....maç? sergenin golü ile ald?k

birol bu bizi b?rakmad? gittik güzelce kafalar? çektik saat gece 11,30 tuturdu sizin araba benim araba bursada bayraklar la gezicez açt?k bayraklar? kornalarla gezdik sönmez tesislerine kadar bizi u?urlad? içimiz buruk ayr?ld?k y?llar?n arkada?l??? i?te ...

espirileri müthi?tir birolun ayr?l?k ortam?nda espiriyi patlatt? yar?n sabah gazetesi al?r?m istanbula gidip gitmedi?inizi ö?renirim.yava? gidin çocuklar
Be?ikta??m?za ve birbirimize okadar ba?l?yd?k ki anlatamam .maçyok tu mesela devre aras? inönü çamur deryas? ozaman 3 lig 2.maç? oynat?yorlard? ocak ay? biz toplan?p inönüye gider karagümrük-istanbulsporun maç?n? izlerdik ozaman maçlar ucuzdu daha s?rada iken bile be?ikta?l?lar geldi derlerdi baya gururlan?rd?k içeri girere 20dk sonra be?ikta? reklam? yapard?k..beste çal??malar? ba?lard?.

inönüde g.saray? 2-1 yendik ali çoban.ve necdet atm??t? maç bitti inan?n
spor sergiye do?ru (lütfi k?rdar) k?br?s ç?kartmas?n?n bir benzeri nas?l bir ko?ma anlatamam maç bitiyor spor sergide ezac?ba?? maç? ba?layacak futbol maç?ndan önce biletler cepte bilet paras? olamyanlara gs maç?nda
bir ?apka dola?t?r?r para toplard?k bilet için kimseye yalvarmad?k bize yak??mazd?.o arkada?la?m?z? havuzda toplanan parayla baskete götürürdük

salonda tak?mlar ?s?n?rken bombalasi bombalasi bom bom bom siyah beyaz güm güm güm sesleri ile tirbüne ç?k?nca hakaem eczac?l? oyuncular bile çekinirdi bizden biz ozamanar futbol olsun basket olsun maç? ya?ard?k öyle luzumsuz ba??rma ca??rma olmazd? devaml? oyunun içindeydik apo-battal-tom-hur?it-faruk-ate?-zeki hey gidi günler uzatmayal?m salon y?k?l?yor d??arda binlerce insan kap?lar k?r?l?yor futbolda gs baskette eczac? yendik hafat sonu ?ahane geçti
milleti toplar do?ru taksime yürüyü? ba?lard? ba??ara ça??ra taksm meydan?nda istiklall mar?? okur da??l?rd?k ama bizler birolun dedi?i gibi kurmaylar gelecek haftan?n prg için kazana inerdik.hafta içi belirlenen günde toplanmak üzere ayr?l?rd?k....

77_78 Sezonuna Samet Aybaba ve Paunoviçin Transferiyle Ba?lam??t?k gene kötü Gidiyorduk O sene Kapal?daki yer kapma kavgalar? hat safhadayd? biz kapal? Türbünü art?k komple i?gal ediyorduk Ba?ta Bekir,Musa,Alaka ?smail,Musan?n Rahmetli A?abeyi Gazi ve Di?er Büyüklerimizin Liderli?inde Kapal?ya Hiç kimseyi sokmuyorduk ?ampiyonlu?a oynayan Fenerliler Art?k eski aç?ktayd?

O sene Fenerle Kupada e?le?tik Ertu?rul Dilek Bizi yakt? Ald?rma Kartal Bestesini ogün Maçtan sonra yapt?m,geçen Sefan?n Dedi?i gibi 3-4 haftada bir galip geliyorduk oy?ll gene 5-6 Deplasman yapt?k K?? çok sert geçiyordu akaryak?t S?k?nt?s?da vard? Topçular ?eref Stad?nda Yak?t olmad??? için Du? yapamaz Ortaköydeki Hamama Giderlerdi Bizde pe?lerinden
O sezonu 5. bitirdik

78 Sezon haz?rl?klar?na Taraftar Gurubu olarak ?eref stad?nda ba?lam??t?k o sene 75. Y?l?m?z? Kutluyorduk Transfer h?zl? ba?lam??t? Kemal Batmaz,Kemal Dikmen,Edirneden Arda ,Finlandiyadan ?smail Atik'i alm??t?k hayli umutluydukA?ustosun ba??nda Trabzonla 0-0 berabere kald?m?z maçta Zekeriya Kaptan? Jübileyle u?urluyorduk
tak?mda gene hayat yoktu TSYD kupas?nda Galatasaraya Yenilip Fenerle berabere kalmam?z bunu gösteriyordu 15 A?ustos 1978 günü ?nönü Stad?nda 75. Y?l?m?z? Kutluyorduk Bizim kadro 2 gün 2 gece U?ra??p Stad? gelin gibi süsledik Sabah 11'de ba?layan ?ölen Ak?am Eintracht Frankfurt maç?yla noktalanm?? 6-1 Yenilmemize ra?men Ald?rma Kartal? söyleyerek Be?ikta?a Yürümü? Kutlamalara devam etmi?tik hiç bir sonuç Bizim Be?ikta? sevgimizi engelleyemezdi Hepinize Selamlar
78-79 sezonuna 75. Y?l?m?z? kutlaman?n co?kusuyla Ba?lam??t?k yeni Transferlere Genç Tak?mdan Ziya,Fikret,Fuat ve Süleyman?n kat?lmas?yla tak?m dahada güçlenmi? Hedef ?ampiyonluk olmu?tu ilk maçlar?n sonuçlar?da iyiydi .
Kapal?ya Ambargo koymu?tuk Fener maç?nda maçtan önce ele geçirdi?imiz Fener Bayraklar?yla Fenerli Topçular? Kapal?ya ça??rd?k geldiler Be?ikta? Bayraklar?n? Fora edip ?nönü Fenere Mezar Olacak Diye bir Ba?lad?k ?ok Oldular Gazeteler Bir hafta bu olay? Yazm??lard?
Galatasaraya Bildik Hakem Facias?yla Yenilince Kapal? Türbünde Ate?ler yanm?? ceza Alm??t?k Ceza Maç?m?z Ankarada Diyarbak?rla Biz Dururmuyuz Do?ru Ankaraya Elimizde Çakmaklar Federasyonun Baya?? Kulaklar?n? Ç?nlatm??t?k 19 May?s?n Kapal?s?nda .
Bolu,Bursa,?zmir Deplasmanlar? devam ediyordu Fakat Tak?m iyi Gitmiyordu Kapal?daki taraftarlar bana bask?ya Ba?lam??lard? Art?k Türbüne ç?k diye Bir Bakt?m Amigo Olmu?um Bizim camiam?z?n Özelli?i Budur Ben Amigo Olaca??m Diyen Adam AmigolU?U b?rak?n Kapal?ya bile giremez o ünvanlar kar??l?ks?z Emek veren Menfaat beklemeden Be?ikta? sevgisi için Gece Gündüz ko?turan insanlara Kapal? Türbündeki Be?ikta??n Gerçek Sahibi Taraftarlarca Verilir Hiç kimse Ben Amigolu?a Aday?m Diye ortaya ç?kamaz ??te ÇAR?ININ RUHU budur
Türbünün ?ste?iyle Amigo olmu?tuk Bu Arada as?l Gurubumuz Her gün Büyüyordu Kuyumcu Masis,Kritik,U?ur,Aksarayl? Selçuklar,Mecidiyeköylü Veysel,Maltepeli ?eytanda Guruba Kat?lm??t? .
Ben,Bekir,Musa,?smail Musan?n Çay oca??nda oturuyoruz Birkaç arkada? daha var ertesi gün K?r?kkale Maç? var Eski?ehirde Hadi gidiyoruz dedik Do?ru Kazana Milleti Toplad?k yakla??k 100 ki?i Haydarpa?aya Bindik Trene Hac? Baba Vard? Rahmetli, Day?m?n Çoçukluk Arkada?? Oda Bizle Her laf?n?n ba??nda Hayatta Kelimesini Kullan?rd? Trende Tutturdu Hayatta Eski?ehirde Ne i?imiz var Maç K?r?kkaleyle diye Kafas? kelle K?r?kkalenin Cezas? var diyoruz anlam?yo bu sefer Tutturdu Hayatta Be?ikta? Diye ogünden sonra Bu laf Me?hur oldu Forza Be?ikta? Sitesinde Fonda Yazan Hayatta Be?ikta? Rahmetli Hac?baban?n Laf?d?r O?lu Kokarca Cavit Oda Rahmetli .oldu 3 sene benim yan?mda Çal??m??t? Allah ikisinede rahmet eylesin nur içinde yats?nlar
78-79 sezonu deplasmanlar?n? noktalam??t?k osene Ligi 9. bitirdik 75. Y?lda ?ampiyonluk hayaliyle Ba?lad???m?z 9. lukla biten Bir sezondu.
?ampiyon olam?yorduk Ama Türbünde ?ampiyonduk Taraftar Say?m?z her geçen gün Art?yordu Aç?k türbüne Gelen seyircinin yar?s? Kapal?daki ?ovu seyretmeye Geliyordu

Arkada?lar size 81-82 Y?llar sonra ?ampiyon Oldu?umuz seneden Bomba Gibi Biran? Anlataca??m S?k? Durun
Adapazar?nda askerim Evci Ç?k?yorum ?zin ald?m ?stanbula Geldim Cuma ak?am? Be?ikta? iskelesinden Kazana Geçtim Eve Telefon aç?p merak etmeyin geldim dedikten sonra Kazanda 2 bira içtim ya ertesi gün ya Pazar günü Trabzonla ?ampiyonluk maç?m?z ?nönüde zaten onun için Geldim Millet beni bekliyor arabalarla Konvoy Yapaca??z kazan?n kap?s?na ç?kt?m Ye?il Renkte Bir Mercedes Hadi Birol atla konvoy haz?r diye sesleniyor arkam?zda yüzlerce araba biz konvoy ba?? olarak hareket edece?iz gece 12'de soka?a ç?kma yasa?? var ben izinli askerim Adam? oyarlar Mercedese öne bindim ?oför Kim!!!!!!! Say?n YILDIRIM DEM?RÖREN Arkada?lar tan??t?rd?lar simas? türbünden yabanc? gelmiyor ozamanlar kendiside bizim gibi H?zl? Taraftar önce Bo?azdan Bebek Sar?yer Ordan Etiler Levent Konvoyla dola??yoruz Bebekte Durduk Arkada?lar Bir Baba hindi diye Tutturdular Ç?kt?m Y?ld?r?m Demirörenin Araban?n Kaputa Bir Baba Hindi Arkas?ndan Birde üçlü Patlatt?m Bebek Y?k?l?yor meydanda abartmas?z 3-4bin ki?i Etilerden sesi duyan Bebe?e Ko?uyor say?n Y?ld?r?m Demirören o zaman Genç Delikanl? saat 23.30'a kadar dola?t?k Kazandan evlere Da??ld?k 96 senesinde ?negölde bo? Çal??mayan bir ya? Fabrikas?n?n Boya i?ini ald?k i?i bitirdik Buradaki sorumlu Fabrika Demirören Holdinge ait Faturay? ?stanbula Götürün Dedi Gittim Erdo?an Bey Beni Odas?na ça??rd? Yan?mda Rahmetli Orta??m?n Karde?iyle beraber Erdo?an Beyin yan?nday?z ?negölden Be?ikta?tan sohbet ederken Erdo?an Bey Beni Tan?d? O arada Y?ld?r?m Bey Odaya Girdi Ben ona O bana Bak?yor Gülü?erek sar?ld?k Ogünleri yadettik tesadüfen Y?ld?r?m Beyin Fabrikas?n? Boyam?? o vesile ile tekrar görü?mü?tük
Arkada?lar ?u anki Ba?kan?m?z Say?n Y?ld?r?m Demirören bizler gibi Gerçek Be?ikta?l?d?r Alçak Gönüllüdür K?ymetini bilelim VE Asla Küfür etmeyelim
Hepinize Selamlar Be?ikta?l? Olunmaz Be?ikta?l? Do?ulur
12 kas?m 1983 zonguldak deplasman? na gidicez otbüz bulmakta zorlan?yoruz köy içinde topland?k birol seb git bi otobüs bul gel birol saat 19.oo da topkap?ya gitti 21 de geldi Man bir otobüs bulmu?tu hac? baba haybeci birol ne biçim otobüs bu diye ba?r?yor " birol hac? bu çift katl? hac? otobüdün alt?na e?ilmi? bak?yor haybeci bunun kat? yok ulan ""hac? sarho? elinde ?arap ?i?esi bindik otobüse otobüsün arkadan 2 koltu?u yok kahvedn sandelyae ald?k yola ç?kt?k paras? olmayanlara takviye çal??ma?ar? yap?ld? düzcede çobano?lu tesislerine geldik mola dan sonra ?öför gidemiyor ya rakada? senin neyin var

"ben trakya taraf?na çal??t???m için yolu bilmiyorum tarif edin gidim""

hayda hemen kaptan?n yan?na sar? fatihi koyduk sen tarif et gidelim fatih zonguldakl?y?m ben dedi gece epeyce oldu fatih uyumu? bizim fita? erdal vard? ko?arak arkaya geldi ?okta hepimiz ölücez niye baksana kaptana kapatan bi direksiyona kapaklan?yor bir kalk?p yola bak?yor durum kötü

gecenin espirisi enverden geliyor "korkmay?n KAPTANIN ST?L? ÖYLE"""

sabaha kadar uyuku muyuku kalmad? kimsede

maç m? necdetin 65 -87 dk golleri ile kazand?k

Arkada?lar 78-79 sezonunu 2 bölüm halinde anlatt?m akl?ma bir deplasman?m?z daha geldi onuda anlat?p 78-79 'u Bitirece?im
?zmire Göztepe Maç?na Gidiyoruz Akhisara Kadar Yolculu?umuz Gayet iyi gitti Akhisarda Mola verdik Bizim Geldi?imizi Duyan Be?ikta?l? Arkada?lar Benzin ?stasyonuna toplan?p Bizi a??rlad?lar Yemek yiyip Yola ç?kt?k onlarda 2 Otobüs Pe?imize Tak?ld?lar bir ara Otobüs Salland? Ne oldu?u?unu Anlamadan Tarlada Bulduk Kendimizi Otobüs ?arambole Devrilmi?ti Belimizi Kafam?z? sa?a sola vurmu? Vaziyette Kendimizi D??ar? att?k ALlahtan ufak tefek s?yr?klarla Atlatm??t?k Erdem (Ne.Köksal) Yan?ma geldi Hiç kimsede bir ?ey yok dedi Ben o arada Otobüsten Arkada?larla Flamalar? Ç?kart?yorum Jandarma Otobüs 2 saat sonra Gelecek dedi Di?er otobüsler bizi bekliyor Dizildik Yolun Kenar?na Açt?k Bayraklar? Ba?lad?k Tezahürata Yoldan Geçenler duruyor Bi Tarladaki Otobüse Bak?yor bi Bize Bak?yor Yeni Otobüs geldi yola ç?kt?k bu arada arkam?zda bizi görüp Duranlarla iyi bir Konvoy yapt?k ?zmire Girdik Kaza yapt???m?z? duyanlar Bizi bekliyor Maç?da 2-1 Ald?k Allah korusun Ölebilirdik'de Otobüs Savrulurken bile bes?ktas? dusunuyoduk.Ya biz deliydik ya bes?ktasl?l?k buydu.Bes?ktasl? olmak otobus tarlaya ucarken bile bes?ktas? dusunmekt?r.Hepininze selamlar
[img size=150][/img]

Last Edit: 2008/04/10 10:57 By ibrahimozdincer.
ibrahimozdincer (User)
Expert Boarder
graph
zaman?n be?ikta?-fener-galatasaray tayfalar?ndan bir kaç isim

mostra kemal
pepe metin
kar?ncaezmez ?evki
kritik
spastik erol yok bu güzel de?il
kemik
marlo erdal
karga mustafa
bango veysel
kokarca cavit
?ev?ek ali
pembe hasan
optik mehmet
jaws cengiz
yorgun
parlak serkan
?a??
ingiliz
deve erol
cüce ayhan
ay? hakan
albay y?lmaz
yumurtakafa y?lmaz
otoban ahmet
facaliali
gavur ali
dönek bora
p.cevat kötü buda
inci baba
Donme dolap bora
Kasap Murat
Kepce Birol
Yamuk Orhan
Kirpi Hasan
Limon Hasan
Arap Ramazan
Cerahat Mehmet
Dislek
Yabu
Charlie
Ocu
Flamaci Ugur
Fil Ali
Tup Bebek Emre
Katil Yasar
Siyavuspasali Erdal
Minik
Rambo
Hamido
Arsimed
Kuru got Ahmet
Karagot
Kofteci Zeki
Sutopcu Hakan
Galagulu Yilmaz
Yankee
Kizi Hakan
Kling
Lay lay Arif
Lay lay Burak

[img size=150][/img]

Last Edit: 2008/04/10 10:59 By ibrahimozdincer.
ibrahimozdincer (User)
Expert Boarder
graph
-selim, nas?l be?ikta?'l? oldun?
inci baba selim

ya??m 31.7 ya??mdan beri maçlara giderim.day?m?n vesilesiyle be?ikta?'l? olmu?um.be?ikta?l?y?m.be?ikta?'? çok seviyorum, be?ikta?l? olmaktan da gurur duyuyorum.tribünde ilk olarak optik'le tan??t?m.ba?ka büyüklerimizde vard?.onlardan çok ?ey ö?rendik.o zamanlar inönü'nün kapal?'s? bizdeydi.fenerlisi, galatasarayl?s? kapal?'y? almak isterdi.bu yüzden kavgalar olurdu.meydan sava?? gibiydi.12 eylül'den sonra polisler kapal?'n?n yar?s?n? bunlara vermeye ba?lad?, polis korumas?nda bunlar gele gele kapal? yar? yar?ya bölündü.

-stat semtte oldugu içinmi sizin stada sahip ç?kma duygunuz daha kuvvetliydi? yani s?rf kapal? tribün yüzünden o kadar kavgan?n ç?kmas? biraz garipti sanki.

inönü stad?n?n semtte olmas?n?n etkisi vard?r tabii.ama tek neden o de?ildi heralde.zaten kapal?'dan sonrada cenk devam etti, bitmedi.eski nesil bize devretti.bizde ya?ad?k o cengi; galip geldi?imiz sava?lar olmu?tur, yenildiklerimiz olmu?tur.ama onda sekizini kazanm???zd?r.biz cenk kurallar?na uyard?k.mesela aram?za sade bir taraftar dü?tü?ü zaman kesinlikle yara vermeyi, dövmeyi dü?ünmezdik, ama ka?kolunu falan al?rd?k; inkar etmemek laz?m.ha, çok diklenirse en fazla 1-2 tokat at?p yollard?k.e?er kar?? taraf? kovalarken kar??dan yere dü?en olursa ona vurmazd?k, kaçanlar?n pe?inden ko?ard?k.tabii bu arada gözümüzün önünde yere dü?en adama vuruldugu zaman müdahele ederdik.yara ald?ysa büyütmezdik.
daha sonra olaylar ç??r?ndan ç?kt?.her semtten adam gelirdi.eskiden yumrukla edilirmi? kavga, sonra ta? sopa girdi.arkas?ndan küçük çak?lar, sonra döner b?çaklar? ç?k?nca i? büyüdü.bizde te?kilatt?k, kar?? taraflarda kafas?na göre organize olurdu.ama bar??tan sonra bitti kavga.

-bu kadar kavgaya kat?lm??s?n, kötü an?larda pi?manl?klarda vard?r mutlaka.

hem stad önünde hem semtlerde ederdik kavga.bir be?ikta?'l?ya yanl?? oldugunda ko?ar giderdik.bu olayda pi?manl???n varm? dersen, benim kar??t???m kavgalarda ölüm olmamas? en büyük mutlulu?umdur.bir de bu meydan sava?lar?nda tecrübe kazand?k, yar?n öbür gün allah göstermesin, bir sava? ç?karsa idmanl?y?z yani.bu da avantaj oldu bize.

-unutamad???n olay varm? o dönemlerden?

unutamad???m, ke?ke olmasayd? diyece?im tek olay oktay'?n öldürülmesidir herhalde.y?l?n? hat?rlam?yorum, 1992'ydi galiba.biz galatasaray'l?larla ali sami yen'deki maçtan sonra ?i?li camii'nin kar??s?ndaki sokakta randevula?m??t?k.?imdi migros'un oldugu yerde.biz gittik, nerden baksan 200-300 ki?iyiz.45 dakika falan bekledik galatasaray'l?lar?.polisler geldi, bizi da??tmaya çal??t?, a?a?? yollad? bizi.biz a?a?? indik, ama hemen geri döndük.bir yar?m saat 45 dakikada öyle bekledik.çünkü hesapl?yoruz, o saate kadar gelmeleri laz?m.ali sami yen'in çok yak?n?nday?z çünkü.bakt?k gelen yok, ayr?ld?k.me?er galatasaray'l?lar grup halinde stattan ç?km??lar, durakta otobüs bekleyen bir karde?imizi boynunda ka?kol var diye dövmeye ba?lam??lar.öyle 1-2 ki?i de?il yani, 25-30 ki?i giri?mi?ler arkada?a.karde?imizi orada kaybetmi?iz.yanl?? yap?ld?, kahpelik yap?ld?.tek ba??na duran adama o kadar adam giri?ilmez.tek adam? azat et, bir i?in varsa gel ?i?li'ye payla?al?m kozlar?m?z?.o çok gücüme gitti.ke?ke olmasayd?.hala çok üzülürüm.ama haber gelmemi?ti bize.gelseydi ba?ka olurdu.

-daha sonra konu?tunuzmu galatasaray'l?larla bunu?

özür olsa ne olurki? cinayet i?lenmi?.o çocugun annesine ve ailesine yaz?k.kahpece gitti.galatasaray'l?lar daha sonra inönü'deki birkaç maça korkarak geldiler.istesek misilleme yapard?k.kafam?za taksak, bizde tek ba??na maça gelenin üzerine sald?r?rd?k.ama bize yak??maz.bizim kitab?m?zda yazmaz öyle ?ey.

-sonra bar?? yapt?n?z galiba...

ben askerdeydim, arkada?lar konu?mu?; "insanlar?n tak?m?n?n rengi farkl? sadece, ayn? ülkenin çocuklar?y?z, y?llard?r vuru?tuk, bar?? yapal?m" denmi?.
biz yaram?z oldugu halde bar??a evet dedik.?ehit vermi?iz, baksana.?imdi elimizden geldi?ince gençlere birbirlerini k?rmamalar?n?, ana bac? küfretmemelerini söylüyoruz.tabi genç çocuklar... idrak edenler var, idrak etmeyenler var.bar??tan sonra ufak tefek olaylar yine oldu.ama bar?? olmasa kan gövdeyi götürürdü.tamam, polis önlem al?yor, ama eskidende vard? polis, çevik kuvvet.yine önlem al?rlard?.ama biz istemesek kavgalar eski ?iddetiyle sürer.zor mani olunur yani.ben karde?lerime diyorum, "siz kimseye sald?rmay?n, ama gerekti?i yerde, mecbur kald?g?n?zda kendinizi, be?ikta?'? müdafaa edin.kartal gibi savunun". çünkü burada bar?? devam ediyor, eyvallah da, her yer ayn? de?il.eskiden be?ikta? seyircisi sevilirdi, ?imdi deplasmana gidiyoruz, bütün ?ehir bizi has?mlar? gibi bekliyor.

-o niye?

daha çok trabzon'daki olayl? maçtan sonra oldu.trabzon'da sata??l?nca bizimkilerde savunmu? kendini.bizim taraftar stada girer girmez trabzonlular pisli?e ba?lam??.maçtan sonrada polis önce trabzonlular? b?rakm??, be?ikta?l?lar? yar?m saat sonra... halbuki bizimkiler yar?m saat önce ç?ksa trabzonlular stattan ç?karken ?ehirden ayr?lm?? olacaklard?.otobüs yolunun üzerinde trabzonlular?n kahvesi, bilardo salonu var.oradan ta? at?lm??, bizimkilerde kendini savunmu?.bizimkiler ya kuzu gibi, hatta ay?pt?r söylemesi, kar? gibi kafas?n? e?ecek yada kendini savunacak.bizimkiler emanetleri çekmese dayak yiyecek.trabzonlular emanetleri görünce ço?u geri vites yapm??.kalanlar?n bir bölümü yara alm??, bir bölümü kaçm??.be?ikta? taraftar? ordaki sava?? kazand?.
trabzonlular orada herkese cehennem havas? yaratmaya çal???yor.olmasa iyi olurmu?, ama oldu.e bunlar televizyona görününce herkez k?skand? bizi.oradaki olayda çar??'n?n ad? geçince çar?? bir anda borsa yapt?.tamam, çar??'n?n ne oldugu biliniyordu ama, bu kadar de?ildi.?imdi bursa'ya gidiyoruz otobüsle, 45-50 ya??nda esnaf adamlar bizim arabaya el kol hareketi yap?yor.tamam ben bunu anlay??la kar??lar?m ama genç çocuklar var.bu çocuklar bunu görünce hepsinin camdan d??ar? ç?kas? geliyor.o elli ya??ndaki esnaf yapt???n?n fark?nda de?il, o anda o otobüs bir dursa, onun ne dükkan? kal?r ne bir ?ey.kendi kaçarsa kurtulur yoksa yara al?r.ondan sonrada ç?kar televizyona, "yand?m anam ?öyle oldu böyle oldu" der.o zaman o hareketi yapmayacaks?n karde?im.

-polisle aran?z nas?l?

bazen polis biz hakl? oldugumuz halde kar?? taraf? püskürtece?i yerde bize fiili hareket yap?nca i? kar???yor.hemde insan?n kafas?na kafas?na vuruyorlar.millet ç???r?ndan ç?k?yor tabi.samsun'da oldu mesela.millet polisle kavga etti.samsun'lular bizi ta?l?yor, polis bizi copluyor.millette girdi polisle birbirine.e, ne yapacak insanlar? kafas?na cop gelmi?, yada bir arkada?? cop darbesi alm?? yerde yat?yor.sen olsan delirmezmisin? biz hakl?y? haks?z? ay?ran polis isteriz tabi.eskiden daha kötüydü ama.çevik kuvvet önümüze baraj kurard?, biz onlar? a??pda çok olaya girdik.poliste insan tabi, tehlikenin içinde kalmak istemiyorlard? ve galiba en sonunda "yesinler birbirlerini" diyorlard?.

-çar??'y? nas?l tan?mlars?n?

türkiye'nin heryerinden istanbul'un her semtinden delikanl?lar gelir çar??'ya.ama fazla yayg?nla?t?k, ileride bunun zarar?n? görebiliriz.çünkü bizim ilkelerimiz var, o ilkelerin d???na ç?k?lmamas? laz?m.kontrol güçle?iyor.?imdi moda oldugu için önüne gelen "çar??'n?n çocuguyum" diyor.

-derne?i neden kurdunuz?

baz? kravatl? abiler bize y?llarca holigan, futbol anar?isti, çapulcu dediler.biz be?ikta? için mücadele ettik.biz cani de?iliz, durduk yerde niye kavga edelim? be?ikta?'a yada bizim karde?lerimize sald?r? varsa müdahele ettik, yine ederiz.zevk için gidip fenerli galatasarayl? dövmedik.neyse, çapulcu falan denince hem dernekle?elim, hemde birbirimize sahip ç?kar?z diye dü?ündük.biz hem bedenden hem cepten verdik, bunlar konu?ulmaz gerçi.ama bizim hakk?m?zda kritik yapan abilerin kendileri kanal kanal dola??yor, paran?n askeri olmu?lar.birde bizi tan?madan utanmadan yarg?l?yorlar.bizde ak?lda var çeviklikde var.bizde ?airde var, avukatta var, müzisyende var, mühendiste var, demircide var.bu insanlar bizim aram?zdan yeti?ti.ha, bu arada kendini alkole, hapa, kimyasal maddeye veren arkada?lar?m?zda oldu.ama bu her yerde var.gençlik zaten gitmi?.s?rf tribün de?il...

-kulüple ili?kileriniz nas?l?

?imdi bir kulüpte yönetim, tak?m ve taraftar diye üç taraft var bana göre.yönetim hem taraftar? hem tak?m? organize eder, hem kendi i?lerini.zaten üç grupta karde?tir.bizim eskiden ba?kan?m?z seba, bizi baz? konularda pek tasvip etmezdi.bize futbol anar?isti dedi.ona baz? ?eyleri izah edemedik. "ba?kan?m, biz taraftar?m?za sald?r?ld???nda müdahele ediyoruz.mecburuz" diye amlatamad?k.ha, o anlamazd?da ba?kalar? anlard? yani.bazen param?z kalmazd? deplasmanda bunlar yard?m ederdi bize.ama bu beslemelik falan de?il.daha sonra fener, galatasaray'da bilet mevzular? ç?kt?.biz i?te bunun için dernekle?tik birazda.dernekte çal??al?m, ticari i?ler yapal?m.derne?e para girsin, masraf?m?z? kar??layal?m.biz klübümüze bir?eylerde verelim isteriz.otobüs ver, bilet var, sadece bunlarla olmaz.bu y?l kapal? tribün kombine bileti 360 milyondu.biz yönetime bunun çok yüksek oldugunu söyledik.onlarda taraftar?n al?m gücüne göre ayarlama yap?p 125 milyona indirdiler.bizim arkada?lar?m?zda sordu," fenerliler galatasarayl?lar her maçta bilet al?yor.biz niye alm?yoruz?" diye.biz fenerli veya galatasarayl? de?iliz.vermemiz gerekirse veririz.yoksa her maçtan önce "ver bakal?m 300-500 bilet" demek gibi bir yolumuz ve bunu yapacak gücümüz var.ama çar?? grubu olarak 110 bileti cebimizden para verip ald?k.

-süleyman seba size bedava bilet vermedi?i, otobüs kald?rmad??? içinmi aleyhinde ba??rm??t?n?z?

bize zaman?nda seba da otobüs kald?rd?.son zaman bir katk?s?n? göremedik, ama tek neden o de?ildi.aç?kças? seba, yerini sa?lamla?t?rd?ktan sonra, "ben bunlara versemde olur vermesemde" diye dü?ündü.birde bakt?ki, biz be?ikta?'?n askerleriyiz, her durumda tak?m?n yan?nda olaca??z.sallamak istemedi yani.biz kendisini severdik.kendisine gönülden tezahüratta yapt?k.ama son zamanlar bizi çok d??lad?.küçük görmeye ba?lad?.selal veriyorsun alm?yor.semtimizin bir abisiydi o.ba?kanl???ndan önce semtimizin abisi olmas? gelirdi.bize daha iyi yakla?sayd? dinlerdik onu.ayr?ca be?ikta?'? geri götürmeye ba?lad?.dedi?im gibi, sadece bilet paras?, otobüs kald?rma hikayesi de?il.biz paraya yenilecek adamlar de?iliz.biz mecbur kal?p otobüs isterken bile binbir ?ekle girerdik, çekinirdik.insan?n gücüne gider tabi, gitmezmi? biz be?ikta?'l?y?z.be?ikta?l? kafas?n? önüne e?mez, dik durur.seba'yla bizim iplerimiz as?l feyyaz meselesinde koptu.feyyaz tak?mdan uzakla?t?r?ld?g? zaman bütün stat, 40 bin ki?i yar?m saat " büyük ba?kan feyyaz'? bize ba???la" diye ba??rd?.ali, r?za, feyyaz... bunlar tak?m? s?rtlayan adamlard?.seba onlar?n sayesinde durdu y?llarca.ama hepsini küstürdü.feyyaz'? da bize ba???lamad?.ertesi gün fener formas?yla gördük feyyaz'?.ülke bu kadar yoksul, bu kadar dert var.buna ra?men 5 bin ki?inin yürüdü?ü bir olay gösteremezsin.ama süleyman seba gitsin diye 5 bin ki?i yürüdü, ne hale geldi?imizi buradan anla art?k.

-taraftar nedir?

tak?m?n arkas?ndad?r, gol at?nca sevinir, gol at?nca üzülür

-pek bu s?n?rda kalm?yor galiba.yine seba mevzuuna dönersek, 16 y?ll?k ba?kana söylenmeyecek ?eylerde söylediniz.bu taraftarl?km??

taraftar?n haddini bilmesi gereken yerlerde var.biz maça para veriyoruz diye, yamyaml?k tapma hakk?m?z do?muyor.ama taraftar dedi?in sadece maçta ba??ran ça??randa de?ildir.tak?m gözümüzün önünden kay?p giderken sessiz kalamay?z.bizde taraftar?n ald?g? maç çoktur.ankara'da galatasaray'la oynad???m?z bir cumhurba?kanl??? kupas? maç? vard?.1-0 yeni?iz, ondan sonra be?ikta? taraftar? ayakland? ve maç? 2-1 ald?k.günlerce yazd? gazeteler.galatasarayl? arif'le kar??la?t?k sonradan, bana "siz ba??rmaya ba?lay?nca stat üzerime y?k?lacak sand?m" dedi.eee, maç? al?rken "ya?as?n taraftar", protesto edilince "taraftar ?öyle böyle"... olmaz.

-yönetim nas?l bak?yor taraftara?

türkiye'de seçim oldugu zaman oy almaya kap?m?za kadar gelirler, seçimden sonra soran?n olmaz ya... tribünde de ayn?, yönetim s?k??t??? zaman "aman 12. adam" der, gerekti?indede çapulcu yapar bizi.biz sadece inönü'deki maçlara gitmiyoruz.yöneticiler en uzak deplasmandan bir saatte uçakla gelirken bizim taraftar?m?z sefil halde dönüyor.de?eri yok insan?n.bazen bizi ördek gibi dü?ünüyorlar.yani "bizim 15 milyon taraftar?m?z var, bunlar gelmese öbürleri gelir, ördek bol" muhabbeti yap?yorlar.gelsen ne olur, gelmesen ne olur hesab?... bu can?m? s?k?yor asl?nda.

-bar??tan sonra büyük kavgalar?n ç?kmad?g? anla??l?yor.ama yinede var bir sürü tats?zl?k.bunun sebebi ne?

cenk dönemi bitti.herkesin stad? ayr?.derbi maçlardaki bilet say?s? belli.yeni bir düzen kuruldu sanki.ama gençlere engel olmak mümkün de?il her zaman.mesela en son galatasaray - fenerbahçe maç?nda galatasaray'l?lar maçtan önce fenerlilere sald?rd?.halbuki onlar?n abileri birbirleriyle arkada?.yinede tutamam??lar gençleri.

-sizin alpay'?n e?i cansel'e küfretmeniz tribünlerde yeni bir ç???r açt?.eskiden akla hayale gelmeyecek küfürler ediliyor art?k maçlarda.

onu biz ba?latmad?k.fenerliler ba?latt?.sonra kocaelisporlular ba??rd?.

ama sizde dört gözle bekliyormu?sunuz sanki.

o karde? bize transfer oldugunda kalast?, önce onu söyleyeyim.be?ikta?'ta futbolcu oldu, adam oldu.ama alpay bize yanl?? yapt?.alpay bizdeyken evlendi cansel'le.ilk olarak fenerliler kad?köy'de küfretti cansel'e.biz sahip ç?kt?k.arkas?ndan kocaeli'ne gidildi, ayn? ?ey.bizim taraftar?m?z alpay'?n kar?s?na küfredildi diye kocaeli'yle dü?man oldu.biz bar??tan sonra misafir tak?ma sald?rmad?k, kahpelik yapmad?k.ama kocaeli o maçtan sonra buraya gelince, ayn? terbiyesizli?i inönü'de yap?nca, futbolcularda dahil ortal?k kar??t?.bizim çocuklar kocaeli'lilerin otobüslerini ta üsküdar'da yakalad?.o derece büyük olaylar, yaralananlar oldu.bu i?leri o kendini delikanl? sanan alpay ba??ndan sonuna biliyor.hepsini anlatt?k kendisine sat?r sat?r... sonra gitti, tüm bunlar olmam?? gibi fenerbahçe formas? giydi.giysin... feyyaz da giymi?ti, feyyaz'a tek kötü kelimemiz oldumu? olmad?.alpay efendi i?ine gelince yalandan "aman taraftarlar birbiriyle kavga etmesin" demeyi, centilmenlik ça?r?s? yapmay? biliyor.karde?im, o zaman fener formas?n? giydi?in ilk be?ikta? maç?nda fenerin golünden sonra a?lara sar?lmayacaks?n, tribüne hareket yapmayacaks?n.beni tahrik ediyorsun karde?im.yapma, delirtme bizi.fenerliler seviniyor bunun hareketine, bizde sinirleniyoruz.taraftar durduk yere delirmiyor yani.o delikanl?, futbolunun bahar?nda ?imdi.rezil oldugu, geri döndü?ü günleride görece?iz.yapt??? ihaneti unutmu? de?iliz.

-tribünlerdeki bar???n bitmesi gibi bir durum yoktur umar?z...

sözümüz galeyan yapan, biri bin yapanlara.her?eye ra?men bar?? karar?n? alan tribün insanlar?n?n kararlar?n? sayg? ile uyguluyoruz.bar?? sözüne ra?men bizi tahrik etmek isteyenler oluyor bazen.kaos ve ?iddet istemiyoruz.ailelerin üzülmesini ve dünyaya rezil olmak istemiyoruz.ama savunma hakk?m?z? kulland???m?zda üzücü olaylar ç?kabilir.bar?? kurallar?na uymamak bize yak??maz.biz akl? selim ve ilkelerimize uygun dü?ünüyoruz, onlar?nda akl? selim dü?ünmeleri gerekti?ini hat?rlat?yoruz.

ALEN ?LE YAPILAN RÖPORTAJ

alen kaç ya??ndayd?n ilk maça gitti?inde?
13

-kapal?yam? gitmi?tin?
evet.bende önce aç?kta ba?lad?m, sonra kapal?ya geçtim hikayesi olmad?.enteresand?r, kapal?da ba?lad?m, halada orday?m.bir tek maç hariç, onda da 3-5 çocu?a k?z?p yeni aç??a gitmi?tik.oradada 10 dakika durduk geri ç?kt?k.

-objektif bakarsan, be?ikta? tribünü nas?l?
çok ba?ar?l?.gerçekten ba?ar?l?y?z.bunun nedeni jenerasyonlar aras?ndaki ba?.ben maça gitti?imde abilerimiz vard?.?imdi ayn? adamlar maça geliyor.o zamanki cenkler, kavgalar daha büyük oluyordu.biz küçüktük bir?ey yapamazd?k, o zamanki abiler gelip gövdelerini bizlere siper ederlerdi.bir zamanlar bizi koruyan insanlar ?imdi tribünde görünce diyor ki "bizim elimizde büyüdüler, y?rt?k paçal? donlu halini bilirim bunlar?n."bizlerle gurur duyuyorlar, bizi yeti?tirdikleri ve bayra?? devrettikleri için gurur duyuyorlar.bu gelene?in aktar?lmas?d?r.

-bu yüzdenmi kapal?'daki etkiniz fazla?
yahu dü?ünebiliyormusun, biz kapal?'ya bir maçta adam almad?k!bombo? bir 15 dakika geçti.çok enteresan.önceden gazetelerde internettede duyurmam??t?k.maç günü geldi.c ve d kap?lar?n?n önünde durduk.dedik ki, protesto vard?r, girmeyelim.kimse girmedi, r?zayla.asla zorla de?il.

-bunu sa?layan ?ey ne sence?
be?ikta? tribünlerinin 80'den önce siyasi bir rengi vard?.kapal? olay? kuvvetli bir ihtimalle 1974-75 y?llar?nda ba?l?yor, 12 eylül'le birlikte ayyuka ç?k?yor.1980'e kadar olan bölümde, ben ?ahidim, bekir abi, ya?ar abi vard?, gelirlerdi, 20 ki?i ya?murda c kap?s?n?n önünde dururlard?.polis kovalard? durmay?n diye.ben kurtulu?'ta ikinci kattaki evimden atlam???m maça gitmek için.bayrak ?apka iniyorum maçka'dan.sar? aykut, karga mustafa falan gelirler, nereden geliyorsun, kimsin diye hemen bir sorgulama.be?ikta? bayra??n? görünce, "tamam, geç!" o ku?ak birbirlerinin dükkanlar?na gidip sohbet ederlerdi.o zaman maçlara semt semt gelinirdi.ba?larba??'ndan 100 ki?i, be?ikta?'tan 80 ki?i, karagümrük'ten 80 ki?i...semt arkada?l??? mühimdir.bir hafta boyunca birliktesin.top oynuyorsun, tavla oynuyorsun, içki içiyorsun.o arkada?l???n verdi?i bir güç.asla arkada??n? yolda b?rakmazs?n.maça da birlikte gidip gelirsin.bu çok önemli bir faktördü.

-be?ikta? tribünlerini istanbul'daki di?er tribünlerle kar??la?t?rd???nda o dönem nas?ld??

galatasaray tribünleri hiçbir zaman ciddiye al?nmad?, ta ki peygamber hüseyin merter'den bir grup yapana kadar.o zaman her?ey fener üzerineydi.besteler falan onlar üzerine yap?l?rd?; cimbom yoktu yani.bizim kapal? o zaman 8 bin ki?i al?yor.semtlerden geliyoruz, tribüne oturuyoruz.oradan kalk?yorlar "suadiye suadiye" diye ba??r?yorlar, öbür taraf ba??r?yor "be?ikta? be?ikta?"... maçtan sonra ufak tefek tak?lmalar oluyordu, "oras? suadiye, k?zlar? kurabiye" falan diye... böyle böyle, gruplar kendini belli ederler s?cak havay? olu?tururlard?.bir fener maç? öncesi, fenerlileri bekliyoruz, yoklar.?i?li camiisinin içine adam yolluyoruz, kas?mpa?aya adam yolluyoruz.yoklar ortada.ya polis da??tt? diyoruz, ya da gelemediler.sabah oldu, hava ayd?nlan?yor.bakt?k gelecekleri yok, dedik ki, "avrupa asya ayr?ls?n!"avrupa-asya semtleri, kar??l?kl? birbirimizle cenk yapt?k orada makaradan.

-her semtin lideri mi vard??

lider demeyimde önde gelenleri vard?.çünkü herkes çocukluktan itibaren birlikte, arkada?.

-peki, birlikte hareket etmenin koordinasyonu nas?l olurdu?
birisinin i?yerinde o hafta içi toplan?l?rd?, her semt grubu temsilcisini gönderirdi.mesela bizim fener tesislerini basma hikayemizin haz?rl?klar? 3 ay önceden ba?lad?.her hafta bir semtte konu?malar ve haz?rl?klar yap?ld?.sanki almanya'ya, rusya'ya girecektik, onun haz?rl?g? gibi toplanm??t?k.

-yani bu semt gruplar?n? bir araya getiren bir isim olarak kapal? böylemi ba?lad??
bu çok önemli.do?rusu ?udur.biz semt gruplar? olarak biraraya geldi?imiz için de?il, di?er tak?mlara geçit vermeme özelli?imizin devam edebilmesi için kapal? olay? ba?lad?.her tak?m?n kapal?s? var, ama bizimkisi ba?kad?r.çünkü inönü kapal?s? için çok mücadele verildi.80'den hemen sonra soka?a ç?kma yasa?? sabah 5'te bitiyordu.04.30'da kabata?, be?ikta? bütün kay?klar insan dolu.be?i bir geçe kuyruk maçka park?'n?n tepesinde çift s?ra.sabah 7'de kap?lar kapan?yor.yani inan?lmaz mücadele verildi.hat?rlar?m, maçta yeni aç?kta 10 bin fenerli var mesela.bizim için hiç farketmez.önemli olan kapal?'d?r çünkü.kapal? bizimdir! tezahüratta ?uydu: "kapal?'ya gel / kapal?'ya gel!" ondan sonra "al sana kapal?" diye hareket çekerdik tabi.kapal?'n?n ortas? deyimide ordan ba?lam??t?r zaten.?imdi diyorlarki, "niye kapal?n?n ortas? ucuz bilet al?yor" karde?im sen bugün elini ya?dan baldan ç?karm?yorsun, ama daha öncesine bir git bakal?m.biz bir?eyin mücadelesini vermi?iz.bugün o tribünde rahat oturman?n bir bedeli vard? ve biz bunu ödedik.gerçekçi konu?ursak, bal tutan parma??n? yalar.

-nas?l yani?

evet biz kombineleri ucuz al?yoruz, bu do?ru.karaborsay? engelliyoruz, paras? olmayanlar?n cebine kombine koyuyoruz ki insanlar hafta içinden bilet dü?ünmesin.ayda 35 milyon vereceksin, 3 ayda kart?n? alacaks?n diyoruz.bu verilmeyecek para de?il.biz toplumsal anlamda e?itsizli?i gideriyoruz, bunun fark?nda de?il bunu söyleyenler.ha ?u olabilirdi, yönetim belki tüm kapal?y? 125-150 yapmaz, 150 deyip e? tutabilirdi.

-peki dönelim çar??'ya.bu nas?l ç?kt??

1982-1983'te cem, u?ur, camgöz, selim, üsküdarl? erol, vard?, çolak cüneyt vard?.o zaman çar?? diye kuruldu.ama tabii o zaman bu durumlara gelince?i bilinmiyordu.çar??'n?n temel ya?lar? sadece be?ikta? semtiyle s?n?rl? de?ildi.biz ba?larba??'ndan her olaya gelirdik mesela.çar??'y? anlamak için geriye gitmek laz?m.bizden 3-5 ya? büyük kesim, yani karga mustafa, imparator dedi?imiz selçuk abi, bambo dedi?imiz veysel, mecidiyeköylü mustafa, mostra kemal, rahmetli kokarca cavit bunlar?n olu?turdugu bir aksaray grubu vard?.genelde o semte tak?l?rlard?.selçuk abi'nin araba parça dükkan? vard?, orada toplan?l?rd?.orada al?n?rd? kararlar.çünkü ya? olarak büyüklerdi.bu grup, o zaman tribünde var olan bir a?al?k düzenini y?kt?lar.

-a?al?k m??

evet, a?abeylik de?il, a?al?k.bir karma??k ili?kiler a?? içindeydiler, menfaat falan.i?te o tabu y?k?ld?.ihtilal oldu ve tribünü gençler ald?.y?l 1982-83.gerçi arada sevdi?imiz abilerde gitti, tabir yerindeyse