Çar???n?n De?erli Ba?kan? , Kapal??n?n biricik Ba?kan? Ayhan Güner?le röportaj?
Murat : Öncelikle kendinizi tan?t?rm?s?n?z ?
Ayhan G. : Ismim Ayhan ,Be?ikta? tribünlerinde Ankara?l? Ayhan diye bilinir.Ankaral? demelerinin sebebi çocuklu?um.14,15 ya?lar?na kadar Ankara?da geçti,ondan sonra evden kaç?p maçlara geldim,yirmi y?ld?r buralarday?m,öyle Ankaral? olarak kald?.1971 do?umluyum,yani 35 ya??nday?m,yolun yar?s?na geldik,in?allah bundan sonraki hayat?m?zda Be?ikta?la ye?erir,Be?ikta?la bitiririz. Be?ikta?l?y?m, ölümüne Be?ikta?l?y?m.
Murat : Çar?? Ba?kanl???na getirilmen nas?l geli?ti ?
Ayhan G. : ?imdi bizde Ba?kan ma?kan yok asl?nda,bizde arkada? gurubu var.Ne oluyor,dönem dönem birileri koval?yor,kim kovalarsa o an tribündekiler ona Ba?kan diye hitap ediyor,bu bayrak yar??? gibidir.Ama illede bir liderlik, Ba?kanl?k gibi bir?ey aran?yorsa, sar? arkada??m?z var sar? Murat,biz ona Ba?kan deriz hepimiz ona Ba?kan deriz,bir opti?imiz vard?r yani,efsane Ba?kan deriz,optik Ba?kan,asl?nda bu arkada?lar hak ediyor Ba?kanl???,biz Be?ikta??n askeriyiz,yani ben Be?ikta??n askeriyim.Öyle Ba?kanl?k sistemi ,sekreterlik sistemi ,reislik sistemi kabul etmem . Be?ikta??n askeriyim deyim yani.
Murat : Çar?? Belgium hakk?nda ne dü?ünüyorsun,ve tavsiyelerin nelerdir ?
Ayhan G. : Öncelikle bana çok pozitif enerji veriyor yani, heyecanland?rd? beni yani,ordan birileri ç?k?p bizler gibi ayn? Istanbulda ko?turmas?, Be?ikta? mücadelesine ba? koymas? ,art?k ?imdi s?n?rlar? a?t?k,Belçikada sizler ç?kt?n?z gurur duyduk ,gururlan?yoruz.Art?k Belçika?n?nda Be?ikta???n bir kalesi oldu?undan ?üphemiz yok. In?allah sizlerde daha iyi büyüyeceksiniz daha iyi örgütleneceksiniz . Bunu 5 a 10 y?l sonra birdaha sorarsan aradaki fark?,yani nekadar yol katetti?inizi hep birlikte daha iyi görecegiz.
Murat : Eskiyle ?imdiyi kar??last?rd???nda tribündeki fark nedir ?
Ayhan G. : ?imdi eski resimlere bak?yorum,40 a 50 y?l önceki resimlere ,kapal?n?n resimlerine,bütün herkes tak?m elbiselerle gelmi?ler,maçlar?n? seyrediyorlar,çok düzenli bir görüntü var,ama son 20 a 30 y?lda çok ?ey de?i?ti. Birkere taraftar profili de?i?ti,önceden futbol bir halk sporuydu,genelde halktan insanlar?n takip etti?i bir spordu,ama günümüzde medyan?n spora büyük el atmas? ve büyük rant olu?turmas? futbol seyircilerin profilinide de?i?tirdi,bugün varl?k durumu iyi olan insanlar ,ama futbolun F?sini bilmeyen insanlarda art?k futbol maç? seyredebiliyor yani,ama günümüzdeki seyirciye bakarsan Be?ikta? seyircisine, son 20 y?l içinde daha fanatik bir taraftar kitle artt? ,buda normal de?i?imler yani.Hersey Be?ikta? sevgisi çerçevesinde geli?en fanatikliktir yani Be?ikta??n menfaati do?rultusunda,hiç kimsenin ?ahsi menfaati do?rultusunda geli?en bir fanatiklik de?ildir.
Murat : Tribünde gençler ço?ald?,siz bir Ba?kan olarak bu gençleri nas?l yönlendiriyorsunuz,tribünde veya normal hayatta ?
Ayhan G. : Onlara herzaman ?unu diyorum,öncelikle aileniz sonra e?itiminiz ondan sonra Be?ikta?,bu ikisini kaç?r?rlarsa Be?ikta?ada faydalar? olmaz. Onun için tribüne ko?turmak ,tribüncülük zevkli bir?ey, e?lenceli bir?ey ama biranda kendini kapt?r?rsan bir 10 y?l,15 y?l sonra bir bakars?n ne okul kalm?? ne aile kalm?? dolay?s? ile mutsuz insanlar olur ortaya. Bu ikisini yaps?nlar,Be?ikta? herzaman var,ben yokken?de Be?ikta? vard? ,babam yokken?de Be?ikta? vard?,yar?n birgün o?lum yok olacak Be?ikta? yine kalacak,yani Be?ikta? her?eyi bir anda ya??yaca??m bir anda bitirece?im diye bir?ey yok,zamana vurmak laz?m.Tribündeki genç karde?lerimede ?öyle diyorum;Be?ikta??n kültürünü ,ahlak?n?,felsefesini iyi benimsesinler ve Be?ikta? duru?u vard?r,bu duru?u iyi kavras?nlar, o duru?u heryerde göstersinler,bizim büyüklü?ümüz bundan gelir yani.
Murat : Çar???da kaç üye var,veya Çar?? kaç ki?idir ?
Ayhan G. : Çar?? 5 a 10 arkada?la kuruldu,30 a 40 arkada?la sava? mücadelesi verildi,ve günümüzde sizde biliyorsunuz ki her Be?ikta?l? taraftar kendini Çar??l? olarak görüyor,e?er böyleyse var?z bi Onbe? Milyon ki?i.
Murat : Nas?l organize oluyorsunuz, maç öncesi ?
Ayhan G. : Hepimiz Be?ikta?ta oturdu?umuz için ,Be?ikta?ta ya?ad???m?z için,bütün Be?ikta? taraftar? Istanbuldaki , di?er ?ehirler ve ülkelerden herkes semte geliyorlar.Semte gelincede birebir , ikili ili?kiler dolay?s? ile her insanla ,insanlar kayna??yor ,fikirleri al?n?yor,dü?ünceleri al?n?yor ,onlar?n söylemek istedikleri de?erlendiriliyor,güzel sonuçlar c?k?yor ortaya. Toplu halde oturuyoruz,maç saatinde toplu halde birlikte gidiyoruz. Hepsi ayn? Be?ikta? ölçüsü, Be?ikta? sevgisi içinde tribünde hepbirlikte ba??r?yoruz. Güzel yani,bir problemimiz yok.
Murat : Maç esnas?nda Çar?? Ba?kan? olarak tribünde nelere dikkat edersin ?
Ayhan G. : Öncelikle ,küçüklerin büyüklere olan sayg?s?na ,büyüklerinde kücüklere olan sevgisine dikkat ediyoruz. Bizde abi karde? ili?kisi çok önemli art? her gelen Be?ikta?l?ya di?er gelen Be?ikta?l?n?n sayg? göstermesine dikkat ediyoruz.Ayn? zamanda tribünün içindeki olumsuzluklara dikkat ediyoruz ,örne?in kimsenin mal?na veya can?na bir?ey olmas?n bunlara dikkat ediyoruz,herkesi kendimiz gibi göruyoruz her Be?ikta?l?y?.
Mustafa : Maçlardaki sloganlar? nas?l haz?rl?yorsunuz ?
Ayhan G. : ?imdi maçtan maça biz toplanm?yoruz ,sizde biliyorsunuz ki haftan?n hergünü biraraday?z , konu konuyu aç?yor ,muhabbet yap?yoruz ,günün o zaman?n bir ?ark?s? hit olan bir ?ark? , bir anda o ?ark?n?n m?r?ldanmas?yla biri ordan bir?ey söylüyor ,onun üstüne ordan birisi bir?ey söylüyor ,aaa? çok güzel oldu diyoruz , tekrar birdaha yapal?m diyoruz , bir anda bak?yorsun bir beste ortaya c?k?yor,sonra bu beste deplasman yolunda milletin kulaklar?na adapte oluyor ,Inönü?de bir,iki defa tekrarl?yoruz ,dolay?s? ile yeni besteler yeni tezahüratlar böyle ortaya c?k?yor . Her bestenin haz?rlan???nda birkaç ki?inin pay? vard?r , oda birlik ve beraberlik içinde haz?rlanan olayd?r.
Murat : Çar???n?n yapt??? tezahüratlar futbolcular? negatif etkiledi?ini söylüyorlar, bu do?ru mu sizce ?
Ayhan G. : Futbolcularda bizi negatif etkiliyor,sen ba??r?yorsun,senin ba??rman bir dünya rekoru k?rm??,rekor kitaplar?na girmi?sin,senin futbolcu c?k?yor diyor ki; ?taraftar bask?s? var?.
Hiç birine kat?lm?yoruz ,onlarda Be?ikta? ruhu yok,Be?ikta? formas?n?n ruhu yok. ?imdi Be?ikta? taraftar? formaya hastad?r ,içindekine de?ildir, o formaya sayg? duyar?z , hem sen o forman?n hakk?n? veremiyorsan , kusura bakma ,sen a??z?nla ku? tutsan Be?ikta? taraftar? sana tepkisini gösterir. Ve sonuçta tepki gösterdigimiz insanlar?n futbolunu be?eniyormusunuz ?
Gidenlere bak?n ,hepsi Be?ikta? formas?n? ta??yamayan insanlar. Biz milyon dollarlara imza atan futbolculardan?da fazla bir?ey istemiyoruz, ko?sunlar,formalar?n? ?slats?nlar,al?n terlerini döksünler,ald?klar? parada helal olsun.Taraftara laf atmakla bir topçu hiç biryere gelemez. Taraftara laf atanda Be?ikta? kulübünden içeri giremez .
Murat : Ça?da? Atan olay?n? k?saca anlat?rm?s?n bize ?
Ayhan G. : Be?ikta? tribününden bakt???n zaman ,Be?ikta? formas?n? ta??yamayacak bir futbolcu yap?s?na sahip, o formay? giyemez, Be?ikta? formas?n? bugünkü ?ekilde oynad??? oyunla temsil edemez yani. Daha iyi mücadele veren ,daha iyi ba?ar?l? insanlar?n gelmesini istiyoruz biz . ?imdi Ça?da? gibileri olursa biz on y?l de?il ,yirmi y?l daha ?ampiyon olamay?z .O kendi bak?? aç?s?n? gösteriyor ,ama taraftar?n bak?? aç?s?da budur. Iyi bir insan olabilir, düzgün bir insan olabilir, o ayr? ?eydir .
Murat : Unutamad???n an?n? bizimle payla?mak istermisin ?
Ayhan G. : Ali Sami Yen?de 2 ? 0 yenikken , 3 ? 2 maç? al?p ?ampiyon oldu?umuz sezonu hiç unutamam. Birde Feyyaz??n Be?ikta??tan gönderilmesini hiç bir zaman unutam?yorum.
Murat : Be?endi?in araba hangisi ?
Ayhan G. : NE PARA , NE MANITA , NE DE ARABA , ÇOKTA UMURUMDAMI BU DÜNYA, DUYSUN ALEM BÖYLE A?KI , BU ALEM?DE KRAL ÇAR?I !!!!!!!! (ALKI?? )
Murat : Sevdi?in yemek hangisi ?
Ayhan G. : Sevdi?im yemek peynir ,zeytin . Kahvalt?m?z bile siyah beyaz bizim, yan?ndada biraz domates olur o kadar . ( ALKI?? )
Murat : An?n çoktur , GS , FB veya herhangi bir olayla ilgili , bizimle birtanesini daha Payla??rm?s?n ?
Ayhan G. : ?imdi an?lar?m?z tabiki çok var bizim,hangisini anlat?y?m.
Kad?köy?de 4 ? 3 lük Fener maç?. Art? stad?a denizden bir vapur dolusu hareket etmemiz , Kad?köy meydan?n? esir almam?z, stad?a gidene kadar her taraf? SIYAH ? BEYAZ diye inletmemiz , ba??rmam?z , gövde gösterimiz , o gün maç?n sonucu?da çok güzel oldu , o gün ba??ndan sonuna kadar bir tarih yazd?k , buda iyi bir an?yd? bizim için.
Murat : Çar?? Belgium?e ay?rd???n vakit için çok te?ekkür ediyorum , son olarak bizim arac?l???m?zla Çar?? Belgium Üyelerine söylemek istedi?in bir?ey var m? ?
Ayhan G. : Ben ?unu söylemek istiyorum , Çar?? Belgium?un olu?umunu ba?latan arkada?lara öncelikle çok te?ekkür ediyorum , bu olu?umda bir araya gelen o insanlara çok te?ekkür ediyorum. Çar?? Belgium Üyelerindende özelikle iste?im ,merkeziniz belli , internet siteniz belli , bütün üyelerin o internet sitesi ad? alt?nda birle?sinler , projelerini sizlerle beraber görü?sünler, sizlere destek olmalar?n? istiyoruz , Biz Istanbul?dan herzaman Çar?? Belgium?a destek olaca??z .Be?ikta?? orda yayman?z? bekliyorum ,her çocu?u Be?ikta?l? yap?n , çocuklar? kand?r?n ,atk?yla ,formayla ,?ekerle Be?ikta?l? yap?n. Özelikle Fenerli , Galatasarayl??lar?n çocuklar?n? Be?ikta?l? yap?n ,a?aç ya?iken e?ilir. Bizim tek iste?imiz Be?ikta?? yayman?z.